Pápay Eszter: Legendák a mostról

A Pannónia-ház díszterme adott otthont szeptember 25-én Pápay Eszter váci író, költő, művészetterapeuta legújabb könyvbemutatójának. Az eseményt igen nagy érdeklődés övezte, közel százan voltak kíváncsiak az ismert pszichológus-művész legújabb kötetére, illetve magára a bemutatóra. Nem is csak bemutató volt ez, hanem versünnep. Jó ritmusban lett a program felépítve, voltak zenei blokkok, felolvasások, megismerhettük a szerzőt és persze magát a kötetet. A dísztermet teljesen megtöltötte az irodalombarát közönség. Nagyban színesítette az eseményt a Lel-Tár együttes, akik Eszter verseinek zenés feldolgozásait adták elő nagy sikerrel. Kőrösi Gábor handpan- és gitárjátékával emelte a hangulatot. Legendák a mostról a szép kiállítású könyv címe, mely az Arcus Kiadó gondozásában jelent meg.

Kaiser László költő, író, szerkesztő, dramaturg nyitotta meg a bemutatót, értékes gondolatokat osztott meg hallgatóival és persze kérdéseket tett fel magának a szerzőnek. Az érdekes kérdések és válaszok között blokkokra bontva hallhattunk verseket a könyvből. Pápai Erika Jászai Mari-díjas színésznő, szinkronszínész volt ebben a költőnő segítségére. Az összecsengő nevek kapcsán hamar kiderült, hogy édesapáik testvérek voltak.

Kaiser László elmondta, azért is mondott azonnal igent a felkérésre, mert Vácot is nagyon kedveli, nem csak Pápay Eszter költészetét. Méltatta a város kulturális múltját, jelenét, röviden kitért néhány, kultúrához kapcsolódó hírességről a múltban. Eszterhez irodalmi barátság fűzi. Többször találkoztak már az utóbbi időben a Hetedik című online, illetve nyomtatásban is megjelenő folyóirat rendezvényein.

Eszter, bár Váchoz kötődik, több versében is megjelenik a város, költészete mégis egyetemes, fogalmazott Kaiser. Szó esett a szerző múltjáról, eddig megjelent köteteiről. (A gyógyszer neve: megbocsátás /lélekpatika/ 2010, A magányos dervis tánca /egyperces lélekmesék, novelláskötet/, 2014, Ahogy tőlünk telt /interjúkötet, társszerzőként/, 2015, A tükör ott benned /verseskötet, melynek része a „Szélpalota” című gyermekvers ciklus 2006-ból/, 2016, Legendák a mostról /verseskötet/, 2020)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Kaiser László a rendezvényen elmondta, a költészet csak akkor működik, ha kíméletlenül őszinte, akkor jó, ha a szerző szinte elevenen felboncolja magát az olvasóinak. Pápay Eszteré ilyen költészet. Erre hajaz az a gondolat is, amit Eszter önmagáról vall: „Azon barátaim és kollégáim, akik igazán ismernek, a világ egyik legrealisztikusabb misztikusaként gondolnak rám.”
Megtudtuk, hogy Eszter verseiben számos ambivalencia, kettősség van, ahogy mindannyiunkban. És a mindannyiunkat körülvevő világ is tele van ellentmondásokkal. Pápay Eszter versművészetével az őt méltató szerint a legolvasottabb mai magyar költőnők birodalmához csatlakozott, akik ezeket a kettősségeket fogalmazzák meg verseikben.


Ezek után magáról a kötetről volt szó, például a jó címválasztásról. Legendák a mostról. A legendák a múltban léteznek, vagy épp a jelenben születnek. A kötet egy alapos, mondhatni könyörtelen önvizsgálat Kaiser szerint. A szerző önvalójának, női önvalójának felmutatása. A remekül megszerkesztett kötet, hét ciklusból áll. Meditatív versekkel indul. Beszédesek a cikluscímek. Például a Sugallatok című. Hogy ez most külső sugallat, vagy belső? Ezt a költőnő az olvasókra bízza. Kaiser rámutatott, hogy bátran vállalt ösztönösség van megfogalmazva a szerző verseiben. Távlat nő papíron, a következő ciklus. Nő vagyok, mit érdekel engem a nőiség maga, idézte a felszólaló Pápay Esztert. Ez fontos gondolat, hiszen tovább kell lépni, semmi sem magyarázható önmagából és úgy lehet valaki teljes, ha őszinte önmagához. A másikhoz, párjához, társához embertársaihoz, azoktól is ezt várja el, tehát totális kötöttséget vállalunk egymással. És ebben a kötöttségben lehetünk szabadok. A közönség betekintést nyert a kötet következő részeibe. A Díjkiosztók helyett című ciklusban is ez érvényesül, ahol közéleti versek kaptak helyet, fogalmazott Kaiser. Skizofrén képletek, ez is egy versciklus címe a könyvben. Hogy mennyi minden van bennünk és hogy van-e olyan ember, aki normális valójában. Egyáltalán, mi is az, hogy normális, tette fel a kérdést Kaiser. Az ebben a ciklusban fellelhető megállapításokat van mire alapoznia a szerzőnek, hiszen művészetterapeuta és pszichológus is. Az íriszek lassan elfáradnak – ez a ciklus a következő, aztán a Harmadnap és a többi. Összegzésként alapvetően igen színvonalas kötetként értékelte Kaiser László Pápay Eszter új kötetét. Ezt követően részletek hangzottak el a Legendák a mostból című verseskönyvből. A kötet kialakulása, a címadás kapcsán is kérdés hangzott fel a szerző felé. Pápay Eszter elmondta, hogy mi is ez a most. A mostban, mint olyanban annyira szeretne benne lenni, mindenki. Ezen a ponton került említésre Dömény Csaba, aki az Arcus Kiadó korábbi vezetőjeként gondozta a kötetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Elhangzott, hogy egy évvel korábban már készen állt a könyv a bemutatásra (a kiadóvezető mondott volna beszédet), de sajnos a vírushelyzet miatt ez nem valósulhatott meg. Dömény Csaba is hangsúlyozta akkor Eszternek, hogy valójában nincs más, csak a most van. Akkoriban még úgy volt, hogy A Váci Napló akkori főszerkesztője, Furucz Zoltán ír majd a bemutatóról, de sajnos a sors úgy hozta, hogy már egyikük sem él. A szerző hangsúlyozta, hogy hálát ad a sorsnak, hogy ezzel a két, számára fontos emberrel megismerkedhetett.

Szóba került a járványhelyzet is. Az, hogy miként hatott Eszter költészetére. Születtek új versek a karantén alatt, rövid versek, ezekből is hallhattunk egy csokorra valót. Kaiser László hangsúlyozta, hogy az írás, a költészet magányos műfaj, ennek ellenére Eszter közösségi, mondhatni kötődő ember. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy megszervezte a Váci Költők Baráti Társaságát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Pár szóban kitértek arra is a rendezvény főszereplői, hogy a szerző, és a felolvasó színésznő édesapja édestestvérek voltak, innen a szoros kapcsolat. Az apai nagyapához, Pápai Sándorhoz is közel állt az irodalom és a zene, tehát a művészet. A Pápai nagypapa örökségéből visznek a maguk módján tovább valamit. A színésznő, Pápai Erika is szólt néhány szót. Elmondta, mennyire sokat jelent, hogy ilyen sokan megjelentek a rendezvényen, hogy együtt lehettek ezen a jeles alkalmon. A színésznő szintén fontosnak tartja, hogy ezt a fajta családi örökséget, a művészetekhez való kapcsolatot mennyire fontos tovább vinniük. A kötet megvásárolható az Arcus Galériában, illetve a szerzőnél.
Még több információ Pápay Eszterről: www.papayeszter.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments