Rekordokat döntögetnek az üzemanyagárak

A 95-ös benzin átlagára bruttó 5 forinttal kerül majd többe a hét közepétől, a gázolaj esetében az emelkedés mértéke bruttó 7 forint – írja a privatbankar.hu a Holtankoljak.hu adatai alapján.

A magyar sofőrök az elmúlt években már számos drasztikus üzemanyagárdrágulást kellett, hogy átéljenek. Azonban az utóbbi időben arra lehettek figyelmesek, hogy még a korábbiakhoz képest is több pénzt kell otthagyniuk a benzinkutaknál a kocsijuk megtankolása után. A hazai benzin, illetve gázolaj árak rekorddöntögetése már egy hónapja tart, akkor kerültek ugyanis először a 2012-es csúcs fölé. De immáron ott tartunk, hogy szerdától a benzin maximális költsége akár 560, míg a gázolajé 570 forint is lehet – ennyibe kerülhetnek az üzemanyagok egyes kutakon.

Ez a drágulás hazánkban alapvetően a világpiaci kőolaj tarifák emelkedésének tudható be. A hazai összegek meghatározásánál irányadó északi-tengeri Brent típus hordója pedig a hét elején már 85 dollár felett volt, ami 11 dollárral magasabb érték az egy hónappal korábbinál. Ez csaknem 15 százalékos emelkedésnek felel meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

Így október 20-ától az alábbiakra kell felkészülni:

  • 95-ös benzin: 496 forint/liter
  • Gázolaj: 512 forint/liter

Mindkét új átlagár soha nem látott magas szintet jelent. Ráadásul az áremelkedés még korántsem látszik megállni. Legalábbis a Goldman Sachs előrejelzése szerint az utóbbi egy hónap drágulása egyáltalán nem átmeneti, hanem tartósan magas árak jöhetnek a következő években. A Brent olaj a 90 dolláros szintet is elérheti, amihez már most is nagyon közel van, s 2022-2023-ban akár a 100 dolláros szintet is átlépheti. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments