Rekordokat döntögetnek az üzemanyagárak

A 95-ös benzin átlagára bruttó 5 forinttal kerül majd többe a hét közepétől, a gázolaj esetében az emelkedés mértéke bruttó 7 forint – írja a privatbankar.hu a Holtankoljak.hu adatai alapján.

A magyar sofőrök az elmúlt években már számos drasztikus üzemanyagárdrágulást kellett, hogy átéljenek. Azonban az utóbbi időben arra lehettek figyelmesek, hogy még a korábbiakhoz képest is több pénzt kell otthagyniuk a benzinkutaknál a kocsijuk megtankolása után. A hazai benzin, illetve gázolaj árak rekorddöntögetése már egy hónapja tart, akkor kerültek ugyanis először a 2012-es csúcs fölé. De immáron ott tartunk, hogy szerdától a benzin maximális költsége akár 560, míg a gázolajé 570 forint is lehet – ennyibe kerülhetnek az üzemanyagok egyes kutakon.

Ez a drágulás hazánkban alapvetően a világpiaci kőolaj tarifák emelkedésének tudható be. A hazai összegek meghatározásánál irányadó északi-tengeri Brent típus hordója pedig a hét elején már 85 dollár felett volt, ami 11 dollárral magasabb érték az egy hónappal korábbinál. Ez csaknem 15 százalékos emelkedésnek felel meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

Így október 20-ától az alábbiakra kell felkészülni:

  • 95-ös benzin: 496 forint/liter
  • Gázolaj: 512 forint/liter

Mindkét új átlagár soha nem látott magas szintet jelent. Ráadásul az áremelkedés még korántsem látszik megállni. Legalábbis a Goldman Sachs előrejelzése szerint az utóbbi egy hónap drágulása egyáltalán nem átmeneti, hanem tartósan magas árak jöhetnek a következő években. A Brent olaj a 90 dolláros szintet is elérheti, amihez már most is nagyon közel van, s 2022-2023-ban akár a 100 dolláros szintet is átlépheti. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments