Szaniszló Róbert: Ez a DIVAT

Október 7-én nyílt meg Szaniszló Róbert fotóriporter Ez a DIVAT című kiállítása a Madách Imre Művelődési Központban. A tősgyökeres váci fotós először Angliában, majd a Szent István Egyetemen szerzett diplomát. Fiatal kora ellenére komoly karriert tudhat magáénak. Nézzük is, ki ő?

Stílszerűen: fókuszáljunk rá, mi történt vele eddig a pályafutása során. A Focus Press Agency vezető fotóriportere. Fő profilja a sport- és divatfotózás. 2009-től a Rolland Garros nyílt teniszbajnokságról készít fotóriportokat. 2010-től Náray Tamás, By Me, Manier divattervezőkkel dolgozik együtt. 2012-ben létrehozza a Focus Press Agency-t. 2013-tól a Forma-1 száguldó világáról is készít fotóriportokat. Publikációk: Getty Images, NurPhoto, Focus Press Agency, Deutsche Welle, ESPN, Sports Illustrated, Microsoft Bing, Forbes, CNBC, Liberty Global, Yahoo, Axel Springer SE, CNN Digital, Finacial Times, Nemzeti Sport, HVG, Népszava, Glamour, Cosmopolitan, Maxima, etc. Tagja a Magyar Sportújságírók Országos Szövetségének (MSÚSZ) és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek (AIPS).

Eddigi díjai is mutatják kimagasló teljesítményét. Ilyen elismerés, hogy 2008-tól szerepelnek képei az „Az év fotói” Sajtófotó-pályázat legjobbjai közt. 2013-ban elnyerte a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége Sport fotó Nívódíj harmadik helyét. Egy évre rá beválasztják Magyarország 100 legjobb fotósa közé. 2015-ben Vác Város Önkormányzatától kap elismerést a sportfotózásban elért teljesítményéért. 2017-ben Magyar Sportújságírók Szövetsége Sport fotó Nívódíj első helyezettje. 2019-ben elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) 2. és 3. díját Sportfotó és Színes kötetlen kategóriában. Ugyanebben az évben a TF & Németh Ferenc díj 3. helyezését veheti át a „Hazai rendezésű világesemények legjobb fotója” kategóriában. 2020-ban 1. helyezést ér el „A repülés szerelemese” pályázaton, melyet Nádas Tamás emlékére rendeztek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Mint a kiállítás címe is mutatja, divatfotókat láthatunk a Madách Imre Művelődési Központban található Kávézó Galériában. Több helyen, komoly galériákban és kiállítóterekben látható volt már a kiállítás anyaga. Tudósítóként először közelről vizsgáltam az egyes képek részleteit, aztán kettőt hátralépve az egész alkotást. Látni, hogy sajátos képi világot képvisel Szaniszló Róbert. Alkotói személyisége hűen és határozottan tükröződik a képeken. Mert nem átlagos fényképekről beszélünk, hanem alkotásokról, professzionálisan megkomponált fotókról. Minden egyes fényképben talál mögöttes üzenetet, tartalmat a néző. Lépjünk hátra néhány képzeletbeli lépést az időben is, mi is az a divatfotózás. Egészen 1920-ig tekintünk vissza, ugyanis addigra már ott tart a szükséges technika, hogy elterjed ez a hivatás. Ha divat, akkor persze Párizs, odáig nyúlnak a szálak, aztán Amerika következett, a két ország nagy divatlapjai, majd szinte valamennyi kontinens.

Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező köszöntötte az alkotót és a nagy számban megjelenteket, majd Jess Kingának, a Lyra Könyvesház tulajdonosának és vezetőjének adta át a szót, aki interaktív beszélgetéssel az alkotóval közösen nyitotta meg a tárlatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Szaniszló Róbert életében a sport szeretete családi örökség, innen eredeztethető a sportfotózás, a divatfotózás megelőzte azt. Az, hogy igen messzire jutott az alkotó az amatőr szintről, úgy indult, hogy 2006-ban a sport révén – aktívan, versenyszerűen gördeszkázott –  arra gondolt, hogy ha már kiöregszik a sportból, szeretne nem az aktív, hanem a passzív oldalon, esetünkben a fényképezőgép oldalán sportközelben maradni. Riportfotósnak tarja magát Szaniszló Róbert és kiemelte, nagyon fontos volt, hogy találkozott olyan emberekkel, akik érdemben, szakmailag véleményezték a munkáit és segítettek neki a továbbiakban. Így olyan szakmai stábnak lehetett és lehet tagja, ahol riport jelleggel dokumentálja az adott eseményt.

Jess Kinga hangsúlyozta, hogy mi amatőrök, az átlag emberek legtöbben azért fotózunk, hogy az adott pillanatot megőrizzük az utókor számára, viszont véleménye szerint Szaniszló fotói már a művészet kategóriába sorolhatóak. Az adott esemény sajátos hangulatát, különleges atmoszféráját szeretné visszaadni. Izgalmas, érdekes beállításokkal szeret operálni. Hosszan sorolta a fotós díjait, majd megkérdezte, melyik díjára a legbüszkébb a fotóriporter. Az egyik kép Budapesten készült 2009-ben, az InterContinental Budapest hotelben volt egy Dior divatbemutató, ott készült a fotó, ami később kiállításra került a Magyar Nemzeti Múzeumban is. Sem előtte, azóta sem került divatfotó a magyar sajtófotó pályázat díjazottjai közé sem és a kiállított képek közé sem.  És persze a nívódíjas képei is kedvesek számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Szaniszló Róbert jövőbeli tervei kapcsán elmondta, hogy néhány hét múlva Budapesten kerül megrendezésre egy divatbemutató, amin fotósként részt vesz, és számos rangos sportesemény is kilátásban van. A sport fontos számára, hiszen aktívan sportol és fotói közt is gyakori a sportfotó, azon belül is a tenisz, ami különösen szimpatikus számára. Talán azért is, mert a családban is többen teniszeznek. De például fotósként a Formula-1 világa is érdekli. Szó esett azokról a személyekről is, akik a fotós pályafutása során hatással voltak rá, akikre felnézett, felnéz. Két személyt emelt ki Szaniszló Róbert. Árvai Károly az egyikük, aki rengeteg hasznos tanácsot adott számára, a másik pedig Kisbenedek Attila, akit fontosnak tartott kiemelni.

A megnyitót követően Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező méltatta a fotókat és azok készítőjét. A kiállítás november 7-ig tekinthető meg a Madách Imre Művelődési Központban található Kávézó Galériában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments