TeSzedd, Magyarország – váci helyszínekre várják a jelentkezőket

Bár az utóbbi évek takarítási akcióinak hatására egyre kevesebb a szemét, még mindig akad bőven. Vagy a szél fújja el, vagy egyszerűen elhajigálják nemtörődömségből. Szerencsére, úgy tűnik, egyre kevesebben. Talán a figyelemfelkeltő kampányok hatására – melyekben elmagyarázzák, mennyire lassan (évtizedek, évszázadok alatt) tűnik el a szemét a világból – vagy az egyre több civil takarításnak, fellépésnek és büntetésnek köszönhetően is – olvasható Bagolybükk Egyesület közleményében.

Magyarországon a TeSzedd! önkéntes szemétszedő akciót idén kilencedik alkalommal rendezik meg. A mozgalom Észtországból indult 2008-ban, 50 000 ember részvételével. Észtül eredetileg „Teeme ära! “névre hallgatott. Azóta világméretűvé nőtte ki magát, angolul „Let’s do it!” néven fut, és különböző formákat ölt. Létezik pl. „Let’s do it! World” – ami egy egynapos takarítási akció világszerte, legutoljára 2019. szeptember 27-én tartották, 21,2 millió ember és 180 ország részvételével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Vácon is lehet csatlakozni az államilag meghirdetett TeSzedd! Magyarország megmozduláshoz, a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezésében. Az egyesület tagjai rendszeresen szedik a szemetet a természetvédelmi területeken, a Duna partján vagy a Naszályban. A legtöbb eldobált szemét energiaitalos vagy sörös fémdoboz, illetve műanyag palack, ebben a sorrendben. Azok, akik gyakran szedik mások után a szemetet úgy látják, hogy hosszú távon muszáj lenne a probléma gyökerét kezelni. Vagy lebomló palackokban kellene forgalmazni az italokat vagy olyan magas betéti díjat kellene kiróni rájuk, hogy lelkesen visszavigye mindenki oda, ahol vette. Ez a felelősség a gyártókat és a döntéshozókat terheli.

Akik a Duna-partot szeretnék tisztábbá tenni, azokat október 23-án reggel 10:00 órakor várják a szervezők a József Attila sétány és Tímár utca találkozásánál lévő Biciklifa szobornál. A Duna is a Fekete-tengerbe viszi a hulladékot. Sajnos, a Fekete-tenger partja rengeteg, többek közt bizonyíthatóan Magyarországról származó szeméttel van tele. És persze előbb-utóbb minden szemét az óceánokban köt ki, hiszen bolygónk egy összefüggő rendszer. Földünkön jelenleg 5 nagy óceáni szemétsziget úszik, ezek közül a legnagyobbat 1,6 millió km2 -re becsülik. Összehasonlításképpen, Magyarország területe 93 030 km2(!), azaz 17-szer férne el ezen a szemétszigeten. És ez csak egy az ötből: a „nagy csendes-óceáni szemétsziget”. Ilyenkor az ember úgy érzi, mindent meg kell tennie, hogy ne növekedjenek tovább ezek a „szigetek”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A másik helyszín a Kálvária-domb. Nemcsak szakrálisan és kulturálisan fontos része Vácnak, hanem helyi védettséget is élvez. Mióta mozaikosan kaszálják – vagyis szakaszosan – egyre több védett állat- és növényfajt figyelhetünk meg ott. Ilyen az osztrák zsálya, a bíborcincér, a szalagos szerecsenboglárka, vagy a fecskefarkú lepke. Megérdemli, hogy tiszta legyen.

A találkozási pont a kórház parkolójánál van, szintén október 23-án, délután 14:00 órakor.
Kesztyűt és zsákot a szervezők biztosítanak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments