Vácon is magas volt a részvétel az ellenzéki előválasztás második fordulójában

Vasárnap véget ért Magyarország első ellenzéki előválasztása. Azt követően, hogy szeptember végén kiderült választókörzetenként kiket szánnak az ország ellenzéki szavazói a kormánypárti jelöltek ellenfeléül, most kiválasztották a miniszterelnök-jelölt személyét is. A végeredmény alapján pedig a jövő év áprilisában tartandó országgyűlési választásokig Márki-Zay Péter lesz az ellenzék új vezetője.

Az elmúlt hetekben a magyarországi ellenzék legújabb innovációjának számító előválasztás tematizálta a közéleti párbeszédet. Az érdekelt pártok százezreket tudtak megmozgatni annak érdekében, hogy kiválasszák a legesélyesebb jelöltet a 2022-es országgyűlési választásokra. Már az első forduló is számottevő szavazókedvről tanúskodott, de a miniszterelnök jelöltet kiválasztani hivatott második forduló még azt is túl tudta szárnyalni és összesen 656 743 embert csábított a szavazóurnák elé. Ezzel elmondható, hogy a két forduló során országszerte a szavazókorú lakosság mintegy 10 százaléka nyilvánította ki a véleményét, ami az elemzők véleménye szerint nemzetközi összehasonlításban is említésre méltó részvételt jelent.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Profi oktatók segítségével bővítették tudásukat a Váci Sport Nonprofit Kft. munkatársai

Az Országos Előválasztási Bizottság határozatából kiderült, hogy ez a választókedv Pest megyéről, azon belül pedig Vácról is elmondható. Füstös Miklós, az aHang aktivistája arról tájékoztatta az ESTV-t, hogy az egy hét alatt volt olyan hétköznap, amikor a Széchenyi utcai sátornál több mint ezer ember adta le a voksát. A magas részvételt Kászonyi Károly, az Ellenzéki Előválasztási Bizottság helyi tagja is megerősítette, aki azt is hozzátette: feltűnően sok fiatal jött el szavazni.

Megyénkben összesen 88 523 résztvevőről számoltak be, amiből 51 044 Márki-Zay Péterre, míg 36 579 Dobrev Klárára érkezett. Tehát a végeredményhez igazodva 58,25%-al a későbbi győztest támogatták többen. Térségünk kiválasztott ellenzéki jelöltje, Inotay Gergely is erről nyilatkozott az ESTV megkeresésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház májusi előadásai

„Az én személyem, illetve Márki-Zay Péternek a személye pontosan azt mutatja, ami most megfogalmazódott az emberekben. Én nagyon bíztam a választói bölcsességben, nagyon bíztam abban, hogy a nagypolitika pártos része nem teszi rá ilyen mértékben a kezét. Noha komoly csatározások voltak a háttérben, összességében úgy értékelem, hogy a választók nagy létszámmal való részvétele és az ő bölcsességük döntött arról, hogy igen, szeretnének egyfajta rendszerváltást az ellenzék oldalán” – fogalmazott a váci alpolgármester. (Forrás: Előválasztás 2021, ESTV facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments