A kerékpározók 80%-a szabályosan kivilágítva közlekedik

Az ország 96 pontján, 2124 kerékpározót megszámolva vizsgálta november 11-én a Magyar Kerékpárosklub önkéntesek segítségével a biciklik világítását. Az akció célja, hogy valódi információkat nyújtson egy olyan témában, amiben az előítéletek erősebbek az adatoknál – olvasható a kerekparosklub.hu közleményében.

2019 őszéhez képest (tavaly a járványügyi korlátozások miatt elmaradt a számlálás) a 15-el több helyszín és mintegy 700-al több megszámolt kerékpározó ellenére is jelentős javulást mértek a lámpaszámlálók országosan és Budapesten egyaránt. Országosan 91.8% legalább első vagy hátsó lámpával biciklizett, 80.3%-nak elől-hátul is volt lámpája, és csak 8.2% volt sötét. Budapesten 93.3-82.3-6.7% volt ugyanez az arány.

A lámpaszámlálás során önkéntesek egy általuk kiválasztott helyen, egy időben (19:00-19:20 között) számolják meg, hogy az elkerékpározóknak elöl, hátul, elől és hátul vagy sehol nincs lámpája. Az adatok összesítése után településméretek alapján vonhatunk le következtetéseket arról, hogy valóban olyan sokan kerékpároznak-e lámpa nélkül, mint azt gyakran állítják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakáspiac: meddig tart még a drágulás hazánkban?

A lámpaszámlálást 2011 óta csináljuk, így hosszútávon összehasonlítható adatokat nyerhetünk az összefoglaló táblázatunkból. 2020-ban és 2021 tavaszán a járványügyi korlátozások miatt kevesen közlekedtek, ezért akkor nem mértünk.

Budapest bringásai a legszabályosabbak

Sajnos idén főleg a nagyvárosokban voltak önkénteseink, így kistelepülési adatokat most nem kaptunk, és kisvárosokban is kevés mérőpont volt.

Azt viszont kimondhatjuk, hogy a 2019 őszi adatokhoz képest országosan és a különböző méretű városokban is javult a mért lámpahasználat. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments