A váci közvilágítás-felújítás utózöngéi

Megszűnt a közvilágítási engedélye a Sistrade Kft-nek, amely részt vett a Vácnak több tízmilliós kárt okozó közvilágítás-felújítás előkészítésében – írja a vac.hu.

A hamarosan megszűnő vállalkozás a műszaki tanulmánytervet készítette el, majd az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Zrt volt a kivitelező az 580 milliós projektben. Ennyi pénzért a váci lámpatestek egy részét cserélték le Vácon még 2015-ben. Erről a beruházásról később az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megállapította, hogy összejátszhattak, azaz csalhattak a közbeszerzéseken. Emiatt a szervezet 100%-os támogatásmegvonást javasolt Tiborcz Istvánék munkájával kapcsolatban, de az Orbán-kormány ennek hatására úgy döntött, hogy nem nyújtja be az EU-nak a számlákat, helyette a magyar adófizetők állják a miniszterelnök rokonának gazdagodását.

A beruházással kapcsolatban annak idején Fördős Attila (Fidesz-KDNP) és Pető Tibor (Fidesz) is megalapozatlan ígéretet tettek arra, hogy a város teljes közvilágítása megújul: közel 30 utcában — elsősorban Kisvácon és Deákváron — szó sem volt semmilyen fejlesztésről. A város akkori vezetése – már a botrány kipattanása után – titkosíttatta az unió csalásra vonatkozó jelentését, azt csak bírósági kötelezésre voltak hajlandók nyilvánosságra hozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Bár akkor nem verték nagydobra, de az eliosos projektnek is „köszönhetően” 20 millióra megbüntették a váci önkormányzatot. Az akkori kormánypárti vezetésű önkormányzat alatt olyan lámpákat is lecseréltek – illetve módosíttattak az Elios-szal (211 darabot) –, amelyekhez nem nyúlhattak volna hozzá, mivel azok felújítására az unió 2010-ben már adott pénzügyi támogatást Vácnak.

A projekt kezdetekor beharangozott, karbantartásra és energiamennyiségre vonatkoztatott megtakarítások a váci lámpacserék után nem teljesültek, így a több százmilliós ráfordítás megtérülése kérdéses. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments