A váci közvilágítás-felújítás utózöngéi

Megszűnt a közvilágítási engedélye a Sistrade Kft-nek, amely részt vett a Vácnak több tízmilliós kárt okozó közvilágítás-felújítás előkészítésében – írja a vac.hu.

A hamarosan megszűnő vállalkozás a műszaki tanulmánytervet készítette el, majd az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Zrt volt a kivitelező az 580 milliós projektben. Ennyi pénzért a váci lámpatestek egy részét cserélték le Vácon még 2015-ben. Erről a beruházásról később az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megállapította, hogy összejátszhattak, azaz csalhattak a közbeszerzéseken. Emiatt a szervezet 100%-os támogatásmegvonást javasolt Tiborcz Istvánék munkájával kapcsolatban, de az Orbán-kormány ennek hatására úgy döntött, hogy nem nyújtja be az EU-nak a számlákat, helyette a magyar adófizetők állják a miniszterelnök rokonának gazdagodását.

A beruházással kapcsolatban annak idején Fördős Attila (Fidesz-KDNP) és Pető Tibor (Fidesz) is megalapozatlan ígéretet tettek arra, hogy a város teljes közvilágítása megújul: közel 30 utcában — elsősorban Kisvácon és Deákváron — szó sem volt semmilyen fejlesztésről. A város akkori vezetése – már a botrány kipattanása után – titkosíttatta az unió csalásra vonatkozó jelentését, azt csak bírósági kötelezésre voltak hajlandók nyilvánosságra hozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több helyszínen is le kell majd kapcsolni a közvilágítást a filmforgatás miatt

Bár akkor nem verték nagydobra, de az eliosos projektnek is „köszönhetően” 20 millióra megbüntették a váci önkormányzatot. Az akkori kormánypárti vezetésű önkormányzat alatt olyan lámpákat is lecseréltek – illetve módosíttattak az Elios-szal (211 darabot) –, amelyekhez nem nyúlhattak volna hozzá, mivel azok felújítására az unió 2010-ben már adott pénzügyi támogatást Vácnak.

A projekt kezdetekor beharangozott, karbantartásra és energiamennyiségre vonatkoztatott megtakarítások a váci lámpacserék után nem teljesültek, így a több százmilliós ráfordítás megtérülése kérdéses. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments