Cseh testvérvárosi küldöttség Vácon

A városvezetés hazai és külföldi kapcsolatfelvételeket szorgalmazó találkozóinak sorában csütörtökön délben a Városházán fogadta cseh testvérvárosunk, Otrokovice küldöttségét Matkovich Ilona polgármester – írja a vac.hu.

Otrokovice 17,5 ezres lélekszámú városa Felső-Moráviában található, a Døevnice and Morava folyók mentén, a Zlini járásban. Három régió ölelésében fekszik: Wallachia, a morva Szlovákia és Haná. A város a két korábbi független település egyesítéséből született (Otrokovicéből és Kvítkovicéből) és 1964-ben kapott városi rangot. A kiterjedt ipari, kereskedelmi és munkaerő potenciálja dinamikus fejlődést tesz lehetővé. A testvérvárosi szerződéskötésre 2014. február 21-én került sor Otrokovicében.

A 2019-ben megválasztott új városvezetés az elsők között folytatott megbeszéléseket Csehország magyarországi nagykövetével, Bial Tiborral. A találkozón egyetértés volt abban, hogy erősödhetnek városunk csehországi kapcsolatai, különösen az Otrokovicével fennálló testvérvárosi együttműködésben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Ennek jegyében Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester csütörtökön megbeszéléseket folytatott a cseh városból érkező vendégeinkkel: Hana Večerková polgármesterrel, továbbá Petr Ťopek alpolgármesterrel és Lenka Vaculová szóvivővel.

A tárgyalások során kölcsönösen kinyilvánították a felek azt a szándékukat, hogy a két város között fennálló szerződés kereteit gyakorlati tartalommal kell megtölteni. Ennek pillérei lehetnek a már eddig is működő diáksport találkozók alkalmával létrejött, illetve a fotóművészek között meglévő kapcsolat kibővítése, vagy például a Váci Világi Vigalom alkalmából fellépő csoportok jóvoltából, továbbá a Játékos Tudomány rendezvények keretében szervezett közös programok.

Megállapodás született arról is, hogy mostani kapcsolatfelvételt az említett területek szakértőinek bevonásával a közeljövőben részletes tervekkel tervekkel bővítik ki. A megbeszéléseket követően vendégeink megismerkedhettek városunk idegenforgalmi nevezetességeivel is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments