Decemberben indul a Váci Tél programsorozat

A Váci Tél programkínálatát ismertették Matkovich Ilona polgármester és a város kulturális intézményeinek vezetői csütörtökön. A korábbiakhoz hasonlóan, most is programfüzetben foglalták össze a repertoárt.

Mint a polgármester elmondta: december 1-jén kezdődik a rendezvény és február végéig tart majd.

„A tavalyihoz hasonlóan idén is sok újdonságot terveztünk, ugyanakkor nem elfelejtve, hogy a pandémia köztünk van és bizony ez sok szempontból nehézséget okoz.  Többek között ezért sem hoztuk idén sem Vácra a jégpályát. Azért bízunk benne, hogy jövőre már a közösségi programokat sokkal inkább előtérbe tudjuk helyezni” – mondta. Hozzátette: szívesen ajánlja mindenki figyelmébe a hamarosan megnyíló karácsonyi kiállítást a Curia épületében.

Az idén sokfajta, – gasztronómiai és kulturális élményben – is része lesz a főtérre kilátogatóknak, hiszen a műsorokkal várják őket, november 28-án pedig közösen gyújtják meg Advent első gyertyáját. A koncertek mellett lesz fényfestés és körhinta, de Mikulás kisvonat is.

A Madách Imre Művelődési Központ tagintézményeként működő Pannónia Ház, illetve a benne található Sajdik-gyűjtemény is készül az adventre.

„Nyár óta már rengeteg sikeres program volt az épületben, egy nagyon közkedvelt helyszínről van szó. A művelődési központ szervezte elsősorban ezeket, mi nyáron kapcsolódtunk be ebbe a munkába. Aki megfordult már a Pannónia Házban az tudja, hogy az udvarnak is milyen különleges hangulata van, illetve milyen kiváló közösségi helyszín az emeleti nagyterem, így szeretnénk ezeket az advent időszakára is megnyitni a nyilvánosság előtt” – mondta Michalik Judit, a Sajdik-gyűjtemény vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Náluk a váci, illetve Vác környéki művészek, előadók kapnak lehetőséget és ők fogják szórakoztatni a közönséget. Sokféle kulturális és művészeti élményt lehet szerezni, egészen a legkisebbektől a legidősebbekig. A programok nagy része ingyenesen látogatható.

Laczi Sarolta, a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója arról beszélt, hogy a művelődési központban zajlanak a téli ünnepi napok programjai.

„Ez a programsorozat a legfiatalabb az intézmény életében, ez is már közel 20 éves múltra tekint vissza. Itt hagyományosan a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó klasszikus és hagyományos programjaink valósulnak meg, például a Téli Tárlat, vagy a Szlovák karácsony, vagy a Mikulás délelőtt december 5-én. Természetesen egyéb szórakoztató programokkal is készülünk, december 2-án Hadházi László lesz a vendégünk a Dumaszínház képviseletében. Sárik Péter Trióját köszönthetjük majd december 10-én, pénteken az intézményben, egy zseniális Bartók műsorral örvendezteti meg majd a jazz kedvelőket. A Gyémánt Musical Stúdió is készül karácsonyi műsorával december 12-én, vasárnap.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Már évek óta közösen szervezi a város a programjait a Dunakanyar Rendezvényirodával. Most sem volt ez másképp. Loksa Levente a cég ügyvezetője a gasztronómiai kínálatról és az általuk szervezett rendezvényekről beszélt. Elmondta, hogy minden szombaton és vasárnap 16-tól 18 óráig lesznek programok a főtéren. Emlékezett arra, hogy tavaly nagyon sikeres volt, amikor gyertyagyújtást tartottak. Idén is meghívták négy felekezetnek a képviselőjét. Az első adventi vasárnap Detre János evangélikus lelkész, a másodikon Borsi Attila református lelkész, a harmadikon Varga László katolikus pap, a negyedik hétvégén Matkovich Ilonával közösen Meláth Attila baptista lelkész gyújtja meg a gyertyát és mondják el gondolataikat. Ezekre az eseményekre vasárnaponként fél 6-tól kerül sor.

„A főtéren egy kis, fából készült színpadon főként helyi zenészek, helyi társulatok lépnek fel, olyan művészek is itt lesznek, akik eddig talán nem voltak nagyszínpadon, de a minőségük és amit képviselnek teljesen beleillik az adventi hangulatba” – mondta.

Mikulás vonat és Mikulás busz is várja idén a jeles napon a gyerekeket, amelyekre már most nagy az érdeklődés – jelentette be Varga Katalin, a Dunakanyar Színház és a Tourinform iroda vezetője. A színházi előadások közül kiemelte, hogy jó fogadtatása volt a korábbi előadásaiknak és bízik benne, hogy nem történik olyan intézkedés, ami ellehetetlenítené ismét működésüket. Azt is elmondta, hogy minden héten lesz program, készülnek vígjátékokkal és olyan darabokkal is, amelyek elgondolkodtatóak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Végül Matz-Molnár Krisztina, a Jószomszéd Hálózat vezetője tolmácsolta köszönetét a városlakóknak, akik egész évben sok mindennel segítették munkájukat. Elmondta: a Curia épületében kaptak helyet, ahová várják az adományokat.

„Idén is szeretnének a rászorulókon segíteni, minél több családhoz eljutni, ezért gyerekjátékokat, plüssöket, élelmiszercsomagot, élelmiszereket, édességet várunk. Minden nap délután 13-18 óra között leszünk nyitva, amikor be lehet adni az adományokat. A Jószomszéd Hálózat Mikulása idén hintóval fog érkezni és a főtéren oszt csomagokat a gyerekeknek, előtte mézeskalács díszítésre várjuk a gyerekeket 13 órától a Curia épületébe” – mondta.

A Váci Tél programfüzetének hátoldalán egy pecsét gyűjtő is van. Ha a gyermekek beszerzik az összeset, akkor a Jószomszéd Hálózat megjutalmazza őket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments