Ismét ülésezett a testület: jövőre sem várható helyi adóemelés

Az éves munkaterv szerint november 17-én megtartott ülésén a váci képviselő-testület elfogadta a város 2022-re vonatkozó költségvetési elképzelését. Ez többek között kimondja: jövőre sem emelkednek a helyi adók, és új adónem sem kerül bevezetésre városunkban. A költségvetési koncepciót a kormánypárti képviselők nem támogatták – írja a vac.hu.

Az ülés a napokban elhunyt korábbi önkormányzati képviselőre, Rusvay Andrásra való megemlékezéssel kezdődött meg. A jelenlévők egy perces néma csenddel tisztelegtek a várospolitikus előtt és csak ezt követően kezdték meg a munkát. A személyi, gazdasági és városüzemeltetési kérdésekben hozott döntések közül a legfontosabbak az alábbiak szerint foglalhatóak össze.

A szakbizottsági döntésekről

A plenáris ülést megelőző héten ezúttal is összeült a három önkormányzati szakbizottság. Ezeken részben a testületi gyűlésre bevitt előterjesztéseket véleményezték, részben saját hatáskörben hoztak döntéseket.

Az utóbbiak közé tartozott az Emberi Kapcsolatok Bizottságának határozata, mely szerint a Vác Város Sportjáért kitüntetést az idén három világversenyen is aranyérmes kajakos, Sellyei Csanád és az immár serdülő, ifjúsági és junior kontinensbajnok kézilabdás, Bukovszky Anna veheti át. A legtöbb napirendi pontot most is a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság tárgyalta meg. Ezek közül több ingatlanügyben saját hatáskörben döntött, egy sor témában pedig javaslatot fogalmazott meg a képviselő-testület számára. A Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság döntése alapján két sportversenyt is kedvezményesen rendezhetnek meg a szervezők az uszodában.

Stabil váci gazdasági helyzet: múlt-jelen-jövő

A Napirend elfogadása előtt a tárgysorozatban szereplő önálló képviselői indítvány kapcsán a jegyző törvényességi kifogással élt, mert az a képviselők jogállását az önkormányzati törvénnyel ellentétes módon változtatná meg.

A nyilvános ülés elején gazdasági témájú előterjesztések kerültek napirendre. A likviditási jelentésből ezúttal is az derült ki, hogy a felelősen átgondolt gazdálkodás eredményeként – az ismert kormánydöntések és elvonások dacára – stabil a város költségvetése. Azt, hogy ezt milyen racionális döntésekkel sikerült elérni, azt a szintén elfogadott idei első háromnegyed éves költségvetési beszámoló tartalmazza.

A büdzsé aktualizálásában ezúttal döntő többségben a megtett intézkedések pénzügyi hátterének átvezetése szerepelt. Matkovich Ilona polgármester részletes indoklása után a kétharmados többségben lévő Összefogás Vácért frakció képviselőinek szavazatával került elfogadásra a város következő évi költségvetésének koncepciója. Ennek főbb elemei:

  • adóemelést és új adónemek bevezetését nélkülöző egyensúlyi költségvetés;
  • az intézményhálózat és a városüzemeltetés biztonságos működtetése;
  • a vállalkozások segítése, kapcsolattartás;
  • forrásteremtés pályázatok útján;
  • az idegenforgalom fejlesztése;
  • a kulturális, közművelődési feladatok koordinált ellátása.

Ezen célok megvalósulását várhatóan tovább fogják nehezíteni a kormány önkormányzatokat terhelő intézkedései, ezeket hatékonysággal és takarékos gazdálkodással kívánja az önkormányzat ellensúlyozni.

További döntések a városért, a váci polgárokért

Az ülés folytatásában egyetértettek azzal, hogy az önkormányzat és az egyházmegye együttműködési szerződést kössön annak érdekében, hogy az egyházi tulajdonú területeken városi segítséggel a jövőben a korábbinál rendezettebb környezet várja az embereket. Inotay Gergely alpolgármester előterjesztését elfogadva előrelépés lehet a külterületeken élők ivóvízellátásában. A Radnóti úti buszváró felújítása érdekében sürgősségi döntés született a szükséges forrás biztosítására.

A nyílt ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete december 15-én, szerdán tartja legközelebbi soros plenáris ülését. Az idei váci közmeghallgatásra a tervek szerint ezt megelőzően, december 13-án hétfőn 17 órától kerül sor a Városházán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments