Kormányinfó: Szombattól újra kötelező a maszkviselés zárt térben

A súlyosbodó járványügyi adatok közepette rendkívüli időpontban rendezték meg a Kormányinfót. A tájékoztató során újabb szigorításokat jelentettek be a maszkviselés és a vírus elleni védekezés egyéb területeit érintően egyaránt.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának következtében napról-napra egyre több megbetegedéssel és halálesettel kell szembesülnünk Magyarországon. Az elmúlt 24 órában újra 10 000 fő fölé emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma, 131 beteg pedig életét vesztette. Ezt látva a szokásos kétheti Kormányinfótól eltérve ezen a héten is sajtótájékoztatót rendeztek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vezetésével. A Magyar Orvosi Kamara november 17-én már járványügyi szigorítások szükségességére hívta fel a figyelmet, így a mai eseményt megelőzően mindenki arra számított, hogy a kormány ennek megfelelően új intézkedéseket fog bejelenteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

A várakozásoknak megfelelően Gulyás Gergely azzal kezdte a tájékoztatót, hogy a matematikusok előrejelzése szerint november végén, december elején fog tetőzni a járvány negyedik hulláma. Ezen okból kifolyólag a miniszter bejelentette, hogy péntek éjféltől kezdődően zárt térben ismét kötelezővé teszik a maszkhasználatot, csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

Maszkviselési kötelezettség:

  • Üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára
  • Szolgáltatások: ott, ahol egy helyiségben rendszeresen több mint öten tartózkodnak
  • Iskolák: az iskolák vezetőit hatalmazzák fel, hogy döntsenek a kötelező maszkviselés bevezetéséről. A digitális oktatás nem tér vissza, a miniszter elmondta: a kormány azt tartja fontosnak, hogy az ország ne álljon le.
  • Irodában és sportolásnál nem kötelező maszkot venni
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kockázatos kereskedés

Gulyás Gergely ez alkalommal is hangsúlyozta, hogy azt szeretnék, ha mindenki belátná, hogy akkor lehet megelőzni a további hullámokat, ha az oltottság nagyon magas szintet ér el. Utalva az új intézkedésekre elmondta: lehetnek szigorítások, de nem akarják, hogy bárki is korlátozva érezze magát. Az ATV kérdésére az is kiderült, hogy egyenlőre nem terveznek Ausztriához hasonló kijárási tilalmat és korlátozásokat bevezetni. Az egészségügyi dolgozóknak pedig az érvényes jogszabályok alapján a harmadik oltást a másodiktól számított hetedik hónap végéig kell felvenniük, azt egyenlőre nem tudtuk meg, hogy milyen szankciókra kell számítani azoknak, akik ezt nem teszik meg. (Forrás: Kormányinfó, Index, 24.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments