Lakáspiac: meddig tart még a drágulás hazánkban?

A világjárvány hullámai alatt az ingatlanpiac is hullámzó tendenciákat mutatott. Az első hullám alatt egy átmeneti visszaesés következett be a kínálati árak esetén, azonban a tavalyi év további részében a korrekció vette át a szerepet. 2021-ben a piacnak lendületet adott az év elején módosításon átesett állami támogatási csomag, melynek következtében a fokozódó kereslet hatására az ingatlanárak rohamos emelkedését tapasztalhattuk. Ezzel szemben a járvány okozta bizonytalanság miatt sok ingatlanvásárló kivárt a korlátozások alatt, így nem látott ütemben bővült az eladó ingatlanok állománya is – olvasható az ingatlannet.hu Váci Naplónak készített elemzésében. 

Több, mint 10%-os az áremelkedés a hazai lakáspiacon

A 2021-es év vége felé már nem beszélhetünk az ingatlanárak korrekciójáról, sokkal inkább azok folyamatos mértékű drágulásáról – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből. Mind az új építésű, mind a használt lakások piacán ösztönzőleg hatott a módosított otthonteremtési támogatás, feltehetően ennek eredményeképp az első negyedévben regisztrált adatok alapján a magyar lakáspiacon rekordszámú, az előző év azonos időszakához képest 17%-kal több adásvétel történt. Nem meglepő, hogy ez felhajtóerőként hatott a lakásárak változására, amely az ingatlanpiaci előrejelzéseket is túlszárnyalta. A hazai lakáspiacon az ingatlannet.hu aktuális statisztikái szerint az áremelkedés mértéke októberre meghaladta a 10%-ot, azonban az előrejelzések még koránt sem mutatnak mérséklődésre utaló jeleket.

 

Átlagosan 20%-kal drágultak a lakásárak az agglomerációban

A portál által készített regionális összesítése alapján az agglomerációban 19,15%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár 10 hónap leforgása alatt. Azonban a legnagyobb mértékben nem itt, hanem a Közép-Dunántúli régióban emelkedtek a kínálati árak, átlagosan 25,06%-kal. A főváros lakáspiacán a meghirdetett lakások négyzetméterenkénti átlagára idén eddig 6,38%-kal nőtt a portál által regisztrált adatok alapján.

A fővárosban valamelyest lassulás jellemzi a piacot, az újonnan épített lakások száma ezidáig a kétezer darabot sem érte el. A KSH aktuális adatai szerint az új lakások átlagos négyzetméter ára 827 ezer forint volt a II. negyedévben. Ez csaknem 4%-kal magasabb, mint az év első három hónapjában. Ezzel szemben a használt lakások egy négyzetméterre jutó átlagára a II. negyedévben 730 ezer forint volt, csupán 1,8%-kal magasabb, mint az I. negyedévben regisztrált átlagár.

A drágulás elérte a váci lakáspiacot is

A Vácott meghirdetett lakások az eltelt 10 hónap alatt csaknem 15%-kal drágultak átlagosan. A téglalakások és a panelek árváltozása közel azonos ütemben történt. A téglalakások négyzetméterenkénti átlagára január és október között 14,5%-kal, míg a panelek átlagos négyzetméter ára 14,96%-kal nőtt. A portál által rögzített négyzetméterár a téglalakások esetében 566 ezer forint volt az év elején, októberben pedig csaknem százezer forinttal drágább, 648 ezer forint. A panellakások alku előtti kínálati ára négyzetméterenként 463 ezer forint volt az első hónapban, ám októberre a négyzetméterenkénti átlagár meghaladta az 530 ezer forintot. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments