November 2-től már a Budapest–Esztergom vasútvonalon is közlekedik a KISS

November 2-án újabb KISS állt forgalomba, így munkanapokon már a Budapest–Esztergom vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes motorvonattal. Vác, Cegléd és Újszász felé már 15, így összesen 16 új jármű közlekedik ezen a négy elővárosi vonalon – írja mavcsoport.hu.

A MÁV-START KISS motorvonatai nagy népszerűségnek örvendenek az elővárosi térségben. A 600 ülőhelyes tömegközlekedési eszközök közül a váci vonalon már tíz, a ceglédin négy, Budapest–Újszász–Szolnok vonalon egy KISS szerelvénnyel találkozhatnak az utasok. November 2-án pedig az esztergomi, 2-es vasútvonalon is forgalomba állt az első emeletes vonat. Az új szerelvény munkanapokon 4:40-kor indul a Nyugati pályaudvarról Esztergomba, ahova 5:55-kor fut be. A reggeli csúcsidőben, a munkába tartók örömére a vonal legkihasználtabb G72-es járatán közlekedik a KISS, Esztergomból 6:05-kor indul és 7:09-kor érkezik a Nyugatiba. Munkanapokon délutánonként ez a szerelvény a ceglédi, 100a vonalon szállítja az ingázókat a Nyugatiból 15:03-kor és 18:33-kor induló Z50-eseken, így mától minden hétköznap ott is öt KISS lesz forgalomban.

Az új emeletes motorvonat nagyobb kapacitása és több ajtaja gyorsabb utasáramlást tesz lehetővé, mely a reggeli csúcsidőszakban jobb menetrendszerűséget, a jelenleginél is jobb pontosságot biztosíthat. Az új szerelvények folyamatos forgalomba állásával egyre több vonalon és egyre több járatban jelennek meg.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese elmondta: „2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósítottunk a kötött pályás infrastruktúra és járműállomány korszerűsítése érdekében. A továbbiakban is a környezetkímélő, energiahatékony vasút előnyét, elsőbbségét igyekszünk érvényre juttatni a közlekedésfejlesztésben. Mintegy 2000 milliárd forintot fordítunk a vasúti gördülőállomány minőségi cseréjére, fiatalítására. A 600 ülőhelyes Stadler KISS kocsikból összesen negyven darabot szállít le a gyártó – a tervezett ütemezés szerint – 2022 végéig. Budapest elővárosi forgalmában így hamarosan mindenütt a közkedvelt, korszerű, tiszta és kényelmes motorvonatok szállítják majd az utasokat.”

„Évről évre javul a közösségi közlekedés a térségben, például folyamatosan korszerűsítik az Esztergom-Budapest közötti vasútvonalat is. A mostani újításnak köszönhetően a reggelente kényelmesebben utazhatnak az esztergomi és környékbeli utasok a főváros irányába” – mondta el az új vonattal kapcsolatban Völner Pál, Komárom-Esztergom megye 2-es választókerületének parlamenti képviselője.

Vitályos Eszter, az EMMI Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő kifejtette: „A 10-es út mellett élőknek az egyik legnagyobb gondot, nyűgöt éppen a közlekedés okozza, az állandó ingázás a fővárosba és vissza, gyakran lehetetlen körülmények között, ezért kulcsfontosságú a vasúti fejlesztés és kapacitásnövelés megvalósítása. Feltett szándékom, hogy ez a helyzet belátható időn annyit javuljon, amennyit csak lehetséges. Ma megtörténik az első lépés a kérdésben: könnyebbé, gyorsabbá, kényelmesebbé és nem utolsó sorban biztonságosabbá válik az utazás.”

Végül Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „A MÁV-Volán-csoport folyamatosan azon dolgozik, hogy a lakosságnak versenyképes szolgáltatást nyújtson. A vasútvonalak felújítása, a környező infrastruktúra fejlesztése, a járműbeszerzések, a korszerű szolgáltatói megoldások mind egy célt szolgálnak: hogy modern, utas- és környezetbarát közösségi közlekedést teremtsünk Magyarországon, megfelelve az Európai Unió által megfogalmazott klímacéloknak is, hogy 2050-re 90 százalékkal csökkentsük a szén-dioxid kibocsátást. Jó példa az esztergomi vasútvonal felújítása, az új járművek forgalomba állítása, aminek köszönhetően folyamatosan nő az utasszám. Emiatt is volt igény a KISS forgalomba állítására, a ma reggeli első járaton már 550-en utaztak.” (Fotó: MÁV) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments