Szabados-Slezák Brigitta: „Alapvetően az a jó, hogyha közösségben van egy idős ember”

Igazgatót választott a Váci Idősek Otthona és Klubja élére a városi képviselőtestület. Tíz év után kerül új vezető a szociális intézményhálózat élére, miután az októberi ülésen Szabados-Slezák Brigittát nevezték ki Szmolár Attila utódjául. Megbízatása hivatalosan 2026 október 31-ig szól.

Szabados-Slezák Brigitta alapvetően egy diplomás ápoló, aki a váci kórházban kezdte pályafutását. De 20 évvel ezelőtt a Burgundia úti telephelyen, mint intézményvezető főnővér, már dolgozott az idősek otthona kötelékében is. Elmondása szerint itt kezdődött meg szociális irányú karrierje és már ekkor azzal a céllal kezdett el továbbtanulni, hogy egyszer egy intézményvezető lehessen. Ezen törekvésének beteljesülése kapcsán hívták meg az ES televízió hírháttér műsorába, a Nagyítóba, ahol Kegyes Zoltán műsorvezetővel a kinevezéséről, valamint a helyi viszonyokról beszélgetett.

Nehéz feladat egy 10 éve regnáló vezetőtől átvenni egy intézményrendszer irányítását, de az új igazgató elmondta, hogy kielégítő állapotban vannak az ebbe a struktúrába tartozó épületek, ahol az ott dolgozóknak köszönhetően valóban otthon érezhetik magukat az idősek. De az is elhangzott, hogy a közel jövőbeli terveik közé olyan fejlesztések tartoznak, mint például a szakápolásra való engedélynek a megszerzése, ami által még súlyosabb betegségekkel küzdő nyugdíjasokat is be tudnának fogadni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Jelenleg az eddig is alkalmazott 40 pontos gondozási szükségleti skála alapján kerülhetnek az intézményrendszer berkeibe az érintettek. Ennek az értékét egy orvosi szakvélemény és egy felmérés során az adott személy otthonában tapasztaltak alakítják ki.

„Elég csúnyán hangzik, de ez az eljárásnak a menete. Ha az idős eléri a ponthatárt akkor lehet jogszabályilag előírt módon fölvenni bentlakásos szociális intézménybe. Ha alatta van ennek a bizonyos 40 pontnak akkor sem marad ki az ellátásból, akkor alapellátást vehet igénybe, azaz házi segítségnyújtást” – válaszolta a frissen kinevezett vezető elismerve azt, hogy egy valóban hosszú, közel 100 főt magába foglaló várólistával rendelkeznek, akik mind igénybe vennék szolgáltatásaikat.

Az igazgató hozzáteszi, hogy ő személy szerint az intézményi keretek közé való beköltözést csak akkor ajánlja, ha már tényleg nincsen más lehetőség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

„Alapvetően az a jó, hogyha közösségben van egy idős ember. A szakma is azt gondolja, én pedig különösen hangsúlyosnak tartom: mindaddig amíg lehet, addig az a jó, ha az idős ember otthon van a megszokott környezetében, a szerető családja környezetében. […] Mindaddig amíg nem jut abba az állapotba, hogy 24 órás ellátásra szorul, mi tudunk segíteni neki. Naponta néhány órában ott tudunk lenni mellette és el tudunk végezni sok mindent vele, helyette.”

De a beszélgetés során az is elhangzott, hogy Szabados-Slezák Brigitta szerint az elmúlt 20 évben általánosságban nagy mértékben romlott az idősek egészségügyi állapota. Véleménye szerint egy romló tendencia figyelhető meg: régebben akár kirándulásokat is lehetett szervezni, de jelenleg a rengeteg ápolásra szoruló miatt erre egyre kevésbé van lehetőség. Ezt pedig az elmúlt időszakban tovább nehezíti a koronavírus-járvány, ami további elővigyázatosságot követel a szakemberektől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments