Szabó Janeczki Mária: Kamilka és Levendula álomtára

A közelmúltban a Lyra Könyvesház Torony Galériája ismét egy színvonalas rendezvénynek adott otthont. Történetesen egy könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitónak. Szabó Janeczki Mária Kamilka és Levendula álomtára címmel írt mesekönyvet, mely 2020-ban, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A 24 mese illusztrációit Szottfried Zsófia készítette.

A jeles eseményen Godó Ágnes tolmácsolásában hallhattak a megjelentek részleteket a 192 oldalas, keménytáblás, szép kiállítású mesekönyvből. A kötet bővebb ismertetője szerint a mesék, noha különálló történetek – összeköti a bevezető, amely szerint a könyvben szereplő álommanó, Kamilka és Levendula mesél az éjjel nyugtalankodó gyermekeknek. Valahányszor a könyvből olvasunk, az első mese felrémlik, így a narrációt, szinte a manóknak tudhatjuk, ez ad keretet az egyébként különálló mese történeteknek, amelyek mindegyike valamilyen etikai, erkölcsi tanulsággal zárul. A hagyományos mesékre jellemző ellentétek rendre megjelennek bölcs, szelíd, szorgalmas áll szemben a gonosszal, rátartival, lustával, hiúval. Ez a mesekönyv jól használható a több gyermeket nevelő családok számára is, mind nyelvezetét, mind tartalmát tekintve, melynek célja nem csupán a szórakoztatás, de a mentális egészség megőrzése és megtartása a gyermeki lélek pozitív értelmű kiszolgálása is. Tiszteletben tartva ezzel a mesemondás és olvasás eredeti és legfontosabb küldetését. Ahogy maga a szerző vall a könyvéről: „Ez a mesekönyv 40 évem vágyódása, reménye, álmai. Az életem mesékbe zárva: 24 történet, 24 emlék, 24 tapasztalás, csodás, klasszikus mesevázakra építve, hogy felnőtt és gyermek egyaránt megtalálja benne a kulcsot, ami a szívét nyitja. Tappancsos nyulacska, elvágyódó királyfi, morcos királykisasszony, szerelmes koldus, békétlen vakond, és ki tudja még, hányféle gúnyába bújtam, hogy élvezetes történetekbe csomagolva tálaljam ezüst tálcán szívem rejtett kincseit.”

A könyv írásának részleteiről kérdeztem a szerzőt és az illusztrátort. Szabó Janeczki Mária elmondta, hogy a benne élő mesevilág alapvetően az elementáris világból táplálkozik. Manók, törpék, koboldok, tündérek segítségével igyekszik bemutatni a természeti erők szépségét, az erdők, mezők világát és akár az emberi természet sajátosságait is. Kamilka és Levendula ennek az általa megálmodott manóvilágnak két állandó szereplője. Két álommanó, akik nevüket arról a két gyógynövényről kapták, melyeknek gyógyító képességeit magukban hordozzák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A szerző szerint a legfontosabb, hogy eldöntsük, melyik korosztálynak írunk. Mária a nagy óvodás, kisiskolás korosztályt választotta, mert meglátása szerint nekik kevesebb irodalom jut, mint a kisebbeknek. Természetesen vannak betartandó szabályok, mint minden más irodalmi műfajnál, de a legfontosabb, hogy vegyük komolyan – fogalmazott. Ő is osztja az álláspontot, hogy a gyermekirodalomnak sokkal nagyobb felelőssége van a jövő generációinak nevelésében, mint azt sokszor gondoljuk. „Az irodalom gondolkodni, beszélni, érezni tanít és az első irodalmi élményünk szerencsés esetben a mesekönyv. Az én módszerem, hogy nyitott szemmel és szívvel járok, majd a tapasztalásaimat, élményeimet rászabom a mesevilágom szereplőire.”- vélekedik a könyv írója. Vannak sztereotípiák, mint a ravaszdi róka vagy a bölcs bagoly, ezek segítik a gyermekeknek gyorsabban felvenni a történet fonalát. A hagyományos „mesevázak” is ebben lehetnek segítségükre. Mária személyes véleménye az, hogy a jó mese egyszerre ismerős és új, amennyiben szókincsében gazdag, segít a gyermek belső képalkotó képességét fejleszteni.

Hogy mennyi időbe telt megírni a könyvet? A szerző kifejtette, hogy könyv maga viszonylag gyorsan összeállt, mivel ezek évekkel korábban megírt meséinek az átiratai. Négy gyermeke van, így rengeteget mesélt nekik. Tulajdonképpen ők voltak Mária első kritikusai. Anyaként és íróként próbálta összeválogatni a legkedvesebb történeteket, hogy akár egy egész családnak tudjon a könyv tartalmas szórakozást nyújtani.
A meseíró fontosnak tartja, ha a gyermek korának megfelelő könyvet választunk, ennek csak előnyeit láthatjuk. Fejleszti a szókincset, segíti az érzelmek megélését, feldolgozását, segíti a belső képalkotást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Nézve a kiadványt, a Kamilka és Levendula álomtára illusztrált mesekönyv. Az egy meséhez egy kép koncepció alapján. Minden illusztráció kis ízelítő a meséből, figyelemfelkeltő hatású a gyermek számára. Nem a vizuális sokk volt a cél, de mindenképpen igényességre törekedtek a képi világ kialakításánál is. Így esett a választás Szottfried Zsófiára is, akinek korábbi munkái, kiállításai nagyon meggyőzőek voltak Szabó Janeczki Mária számára. Igaza van abban, hogy a gyönyörű, részletgazdag illusztrációk megfűszerezték a történeteket és a részletek „bogarászása” leköthet egy igazi örökmozgót is. Mária elmondta, hogy a klasszikus mesekönyv méret, ami egyébként a könyvkiadó (Szülőföld Könyvkiadó) javaslata volt, tette a mesekönyvet teljessé. A Kamilka és Levendula álomtára így lett jól használható, a hagyományok iránt elkötelezett, mégis újszerű mesekönyv, ami remélem sikerrel betölti majd, azt az űrt, amit évek óta látok a gyermekkönyvek piacán – osztotta meg tapasztalatait a szerző.

És hogy mit tervez a jövőben? Szabó Janeczki Mária reményei szerint 2022 karácsonyára újabb könyv jelenik meg: Fülenagy története. Aki nem más, mint egy házimanó. Nem akarja előre elsütni az összes puskaport a meseíró, de ez a mesekönyv más lesz, mint a Kamilka és Levendula. Természetesen a két álommanó ebből a történetből sem hiányozhat majd. Sőt, megismerhetjük manóvár többi lakóját is, megtudhatjuk, honnan jön a balszerencse és azt is, hogy hová tűnnek a félpár zoknik és, hogy mi szükség is van a házimanókra. Egy valamirevaló mesekönyv nincs képek, grafikák, festmények, tehát illusztrációk nélkül, ez esetben Szottfried Zsófia képei teszik még gazdagabbá az olvasási élményt. Zsófia korábban az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán szerzett diplomát. Régóta ismerik egymást a szerzővel. Mikor Mari megkeresett és elküldte a meséket, valódi lelkesedés lett úrrá rajtam – mondja Zsófia, majd mesél a technikáról is: akril festékkel készültek, de használt egyéb anyagokat is, például kollázst. Nagyon megfogták a mesék, örömére szolgál, hogy az eredeti képeket a közönség is láthatja a Lyra Könyvesház Torony Galériájában, mert a technikájának minden előnye kibontakozhat a nézők előtt. Az egyik kép kapcsán részletesebben megtudtam, hogy a Holdon működő éjszakai tevékenységeket festette képzeletem szerint, ugyanis éjszaka, amikor a világ alszik, arrafelé csak akkor kezdődik az élet! Útra kelnek az álommanók, hogy a nehezen elszunnyadó gyermekeknek mesét mondjanak. Ezek a mesék segítenek feloldani a nappalok konfliktusait, megnyugtató, igazságos megoldást kínálnak. Hallgatni őket valódi megkönnyebbülés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Zsófia véleménye szerint töretlen szellemi egységben készült a könyv, író és illusztrátor egymást inspiráló, lelkesítő gondolatáramában.

„Mikor Mari felhívott, hogy közölje, hogy a könyv karácsonyig akár meg is jelenhet, a Szülőföld Kiadó lelkesedésének köszönhetően állt rendelkezésre, az illusztrációk töretlen kedvvel és lendülettel készültek. Nem csupán az ecset fürdött a festékben és táncolt a papíron, saját magamba is mélyen alá kellett szállnom, mikor átéltem a gyönyörű, olykor hátborzongató történeteket.”

Az illusztrátorról fontos még megemlíteni, hogy számos egyéni és csoportos kiállításon mutathatta meg művészetét a közönségnek, számára az egyik legnagyobb mérföldkő, hogy Palya Bea énekesnő: Altatok című, a CD varázslatos zenéihez készült, dalszövegeket tartalmazó könyvét illusztrálhatta. Szabó Janeczki Mária: Kamilka és Levendula álomtára című könyve megtalálható a Lyra Könyvesházban árengedménnyel, valamint a Libri és a Líra könyvhálózat boltjaiban és az interneten. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments