Továbbra is tart a lakosság a kormány által milliárdokkal támogatott Samsung-gyár bővítéstől

Hatalmas összegeket mozgósít a kormány a váci vízközmű műbázis fejlesztésére annak érdekében, hogy a gödi Samsungot ellássa megfelelő mennyiségű ipari- és ivóvízzel. 2024-ig éves ütemezésű kifizetéssel közel 70 milliárd forintot biztosítanak a gyár termeléskapacitási feltételeinek megteremtésére – írja az estv.hu.

A tavaly áprilisban alkotott „gazdaságvédelmi akcióterv” címmel ellátott rendeletben határoztak arról, hogy az állami költségvetés 2024-ig milyen ütemezés alapján támogatja a dél-koreai érdekeltségű akkumulátorgyár terjeszkedéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztését. Ebben azt vállalja a kormány, hogy a különleges gazdasági övezetté minősített ipari területhez a 32 milliárdos vízműfejlesztés mellett 7 milliárdért épít közlekedési infrastruktúrát, további 30 milliárd forintért pedig az elektromos hálózat fejlesztését végzi el. Az infrastruktúrafejlesztések már tavaly elindultak, eddig a 70 milliárdos keret mintegy 1/3-át használták fel.

Annak érdekében, hogy a koreai érdekeltségű cég a kitűzött gyárfejlesztést végre tudja hajtani, lényegesen több elektromos áramra, vízre, valamint megfelelő út, esetleg vasút hálózatra van szüksége, aminek anyagi hátterét az állami költségvetésből biztosítja a kormány. Az úthálózat fejlesztések között az M2-es autóúthoz csatlakozó új gödi csomópont építése, felüljáró kialakítása, továbbá az ipari telephez vezető három út megépítése szerepel. A 32 milliárdos elektromos infrastruktúrafejlesztés során az energiaátviteli és az elosztóhálózatok megvalósítását tűzték ki célul.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A váci Duna Menti Regionális Vízmű Zrt kapacitásfejlesztése a harmadik csomag, amihez 32 milliárd forintot különítenek el. Ebben új szennyvíztisztítók kiépítése és a régebbi, egykor hatóságilag lezárt kutak megnyitása is szerepel. A közbeszerzés lefolytatását követően a Mészáros és Mészáros Kft kezdte meg a munkát, melynek során a jelenleginek többszörösére bővítik a váci vízmű kapacitását, ezzel képesek lesznek napi 20 ezer köbméter ipari vizet pumpálni Gödre.

A cég előzetes tervei szerint a Samsung-gyártól az ipari szennyvizet Göd Nevelek városrészén át egy 12,2 kilométeres vezetéken vinnék Vácra, ahol a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet is létesítenek. Emellett felújítják a váci déli vízbázison a Chinoin által a 80-as években elszennyezett, lezárt kutakat. Az ipari park ellátásán túl pedig napi 7000 köbméter ivóvíz kitermelését is tervezik, ebből azonban rengeteg új csatorna és vízkivételi mű megépítését következik: ez évente legalább 8 millió köbméter víz felhasználását jelenti a gödi különleges gazdasági övezet számára. Így a lakosok attól is tartanak, hogy meghibásodás, csőtörés esetén a Samsung ipari szennyvize elöntené az utcákat, és elszennyezné a helyiek fúrt kútjait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A Samsung akkumulátorgyár fejlesztése politikai konfliktust is generált, mert a kormány a különleges gazdasági övezet kiterjesztésével elvette Göd önkormányzatától az iparűzési adóbevételt, továbbá az érintett településeknek megszűnt a befolyása afelett, hogy milyen egyéb ipari kiszolgáló egységeket telepítenek hozzájuk. A váci önkormányzat például a kínai beruházó és a kormány képviselők október 21-i közös sajtótájékoztatójából értesült arról, hogy a Földváry térhez közeli Toperini Parkban raktárbázis épül, ahol akkumulátorokat és akkumulátor alkatrészeket is tárolnak majd. A kormány a munkahely teremtéssel és gazdaság újra indításával indokolta a különleges gazdasági övezet bevezetésének létjogosultságát, az érintett önkormányzatok viszont arra panaszkodnak, hogy a kormány ezzel nemcsak az iparűzési adóbevételt vette el az önkormányzatoktól, hanem azt a kontrollt is, amivel meg tudnák óvni a lakosságot a termeléssel járó káros következményektől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments