A hideg időben fokozottan figyelnek a hajléktalanokra

A hajléktalanszálló a járvány idején nem fogad látogatókat, amire a legyengült, beteges ellátottak védelme érdekében van szükség. Jellemzően a napi csúcs hőmérsékletek csökkenésével ugyanakkor egyre többen szorulnak segítségre. A Hajléktalanok Átmeneti Szállójának munkatársai azt kérik, hogy senki ne töltse az utcán az éjjelt: az intézmény meleg étellel és tisztálkodási lehetőséggel vár minden rászorulót – írja az estv.hu.

Van olyan hajléktalan, aki a hideg éjszakák ellenére sem hajlandó igénybe venni a hajléktalanszálló által kínált komfortos körülményeket- állítja a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatóhelyettese, pedig a város két helyszínen is biztosít nekik ellátást. Az elhelyezés ugyanakkor nem egyszerű, ugyanis az intézményekben a megszokotthoz képest komolyabb szigorítások vannak érvényben a járvány miatt- mondja Fischer Kornél. Mindenhol kötelező a maszk viselése nemcsak a dolgozóknak, hanem az ellátottaknak is, rendszeres a testhő mérése és gyakrabban fertőtlenítenek az épületen belül. A szállót igénybe vevők többsége már mindkét oltását megkapta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

„November 1-jével elkezdődött a téli időszak. Az utcai szociális munkát ellátó kollégáim már intenzívebben dolgoznak. Több lakossági bejelentést is kapunk, hogy látnak hajléktalan személyeket. Mi ilyenkor két helyszínen biztosítunk ellátást, a Rákóczi téri intézményünkben és a Budapesti főúton még további hat fő elhelyezésére van lehetőségünk” – nyilatkozta Fischer Kornél a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatóhelyettese.

A lakossági panaszok többnyire arról szólnak, hogy az utcán élő emberek szemetelnek, vagy ahová beköltöznek, rendetlenséget hagynak maguk után.

„Pontosan a járványügyi szabályozás miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján kell nekünk is, mint szakosított intézménynek eljárni. Az intézményünkben csak egészségügyi igazolásokkal lehet betérni. Tehát a hajléktalanoknak is negatív tüdőszűrő igazolás, negatív bőrgyógyászati igazolás, és két oltás megléte szükséges. Ennek hiányában pedig negatív gyorsteszt. Ha olyan ellátásra szoruló hajléktalannal találkozik valaki, akinek nincsenek meg a megfelelő papírjai, azt a kórház sürgősségi osztályára irányítják, szükség esetén a mentőket is értesítik – tette hozzá Fischer Kornél. – Ott elvégzik a tesztet, illetve a szükséges vizsgálatokat, és azonnal be tud jönni.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A szállóra azonban egyelőre nem kényszeríthető senki, ezért az utcai szociális ellátás marad az egyetlen alternatíva. Változás akkor következhet be, ha országosan elrendelik az úgynevezett Vörös kódot, ami felülírja a napi gyakorlatot és szigorít az eljárásrenden. Ez azonban csak abban az esetben következik be, ha a hőmérséklet tartósan -10 fok alá csökken, ilyenkor akár rendőri segítséget is igénybe lehet venni az emberéletek megmentésére – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

„Így csak felszólítani tudjuk őket, vagy kérni a rendőrség, vagy a közterület-felügyelet segítségét, jelzés szintjén, mert nekünk nincsen hatósági jogkörünk, hogy eljárjunk.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments