Az önkormányzatok jövője: drámai és tragikus

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerdán Szentendrén megtartott elnökségi ülésén kialakult helyzetelemzés szerint a települési önkormányzatok pénzügyi kilátásai egyszerre drámaiak és tragikusak – írja a vac.hu.

Az egyik legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezet megfogalmazta véleményét, mely szerint azonnali kormányzati döntés szükséges annak érdekében, hogy a központi költségvetés megtérítse a központi elvonások okozta bevételkieséseket.

Mint elhangzott: a világjárvány miatti gazdasági visszaesés következményei mellett a jelentős inflációval, a folyamatosan dráguló energiaárakkal, a közétkeztetés nyersanyagárainak drasztikus emelkedésével szembesülnek az önkormányzati vezetők. Emellett immár tartósan csökkentek a bevételeik a gépjárműadó elvonás, a kis- és közepes vállalkozások után járó helyi iparűzési adó megfelezés miatt.

Mivel az önkormányzatok nagy foglalkoztatók is, az emelkedő minimálbérek további terhet jelentenek majd, mert ezeket sem kompenzálja a központi költségvetés. Ezt a váci önkormányzatot képviselő Ferjancsics László alpolgármester is megerősítette. A tanácskozás egységes álláspontja szerint a kormányintézkedések hatására csökkenhet az önkormányzatok kötelező feladatellátásának színvonala, a közétkeztetésben, a városüzemeltetésben is problémák lehetnek. Mivel a köz- és a versenyszféra fizetései már régen elszakadtak egymástól, komoly munkaerő elvándorlás következhet be éppen azokon a területeken, melyek az adott településen élők mindennapjaira a legnagyobb kihatással vannak. Ezért a központi költségvetés segítségére várnak az önkormányzatok az emelkedő minimálbérrel és az emelkedő garantált bérminimummal kapcsolatosan is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A MÖSZ elnöksége végül bejelentette: a szervezet csatlakozik ahhoz a nyilatkozathoz, amelyet pártállástól függetlenül mind a huszonhárom megyei jogú város vezetője aláírt. Ez a dokumentum az önkormányzatok 2022. évi gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedések, negatív folyamatok megoldása érdekében megfogalmazott működési kompenzációs igényeket foglalja össze. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments