Generációk együttműködése

„Csillagocskám – fogadjuk egymást örökbe!” – címmel indított kezdeményezést a Váci Deákvári Óvoda, amelyben különböző programok megvalósításával igyekeznek két generációt közelebb hozni egymáshoz. Kicsik és nagyik, vagyis az ovisok és a városi idősotthonok lakói első körben karácsonyi meglepetésekkel készültek egymásnak, de a program kiötlői abban bíznak, hogy a járványhelyzet enyhülésével a személyes találkozások is rendszeressé válhatnak majd – írja az estv.hu.

Az Egymásért integrációs program a Váci Deákvári Óvodák kezdeményezése, amelyet azért hívtak életre, mert úgy gondolják, hogy az óvodáskorú gyerekek rengeteg hasznos dolgot tanulhatnak el azoktól a szépkorú emberektől, akik a váci idősotthonokban élnek. A pandémia most ugyan nem kedvez a személyes találkozásoknak, de a jövőre tervezett közös programok, kirándulások, kézműveskedés és egyéb foglalkozások, amin közösen vehetnek majd részt, mindkét generációra jótékony hatással lesz- állítja az ötletgazda.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

„411 gyermeknek kapunk így pótnagymamát és pótnagypapát. A gyerekek érzelmi-emocionális nevelésének egyik fontos eszköze az, hogy megtapasztalják azt, hogy a generációk milyen tudástöbblettel rendelkeznek, megtapasztalják azokat az élethelyzeteket, amelyekben a 21. század kétgenerációs családmodellje nem nyújt nekik példát. Megtanulják, hogy hogyan lehet gondoskodni az idősekről, hogyan lehet olyan örömet adni számukra, ami az ő életüket is jobbá, szebbé teheti” – mondta Terék Ágnes a Váci Deákvári Óvodák vezetője.

A programsorozathoz örömmel kapcsolódtak a váci idősotthonok. A generációk közötti kapocs erősítése számunkra is fontos, fogalmazott Szabados-Slezák Brigitta, a Váci Idősek Otthona és Klubja új igazgatója, hiszen a gondozott idős emberek egy részét gyerekek egyáltalán nem, vagy csak ritkán látogatják.

„Az idős embernek egy pici gyereket látni, az egy végtelen nagy öröm. Egyrészt emlékszik a gyerekkorára, a gyermekei gyerekkorára, és olyan érzelmi lavinát tud elindítani, ami aztán egész nap, akár egész hónapra betöltheti a mindennapjukat. Érzelmileg mindenképp nagyon jó, és hagyományteremtő is, hisz az időseink úgy múlnak el, hogy azokat az értékeket nem tudják átadni, mert nincs lehetőségük, nincs platformjuk. És ha mi közös programokat fogunk megélni az ovisokkal, ha a pandémia engedni fogja, akkor egy közös kézműveskedés, egy mesélés, vagy bármi, amit együtt élünk meg, az maradandóbb lesz és remélem, hogy hagyományteremtő is” – fogalmazott az igazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A szépkorúak a gyerekek közelében örömöt élnek át, a kicsik pedig tanulnak és szeretetet kapnak a 118 nagymamától és nagypapától- tette hozzá Slezák Brigitta. A kezdeményezés első lépéseként az Arany János utcai idősotthon két lakója hozott ajándékokat a Sirály utcai óvodásoknak, akik szintén apróságokkal készültek nekik. A tervek szerint az ovisok legalább negyedévente ellátogatnak majd az idősekhez és több közös programot is szerveznek, amelyen mindkét generáció egyformán jól érezheti magát. (Fotó: Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments