Ismét megnyílt a Téli Tárlat a Művelődési Házban

Egy immáron több, mint két évtizedes múltra visszatekintő Téli Tárlatot nyitottak meg december 18-án a Madách Imre Művelődési Központ Emeleti Galériájában. Az ünnepség alkalmával idén is kiosztották a legjobb művekért járó díjakat. A 42 váci és környékbeli művész alkotásait felvonultató kiállítás 2022. január 15-ig látogatható – írja a vac.hu.

Míg tavaly a koronavírus-járvány miatt online keretek közé kényszerült a megnyitóünnepség, idén ismét személyes jelenléttel zajlott. Ennek lehetőségét az teremthette meg, hogy kezdünk megtanulni együtt élni a vírussal, ugyanakkor a polgári élet megtartása, felvirágoztatása pedig megkívánja a kulturális rendezvények szervezését, a személyes találkozásokat (természetesen az egészségügyi előírások betartásával) – mondta el Matkovich Ilona a köszöntőjében. Hozzátette, az önkormányzat ebben az évben is nagy szeretettel nyújtott támogatást a kiállítás megrendezésére.

A kiállítást megnyitó Varga-Amár László, Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke elmondta, hogy a már több mint húsz éves tradícióra visszatekintő Téli Tárlat igazi lokálpatrióta kiállítás: a Vác vonzáskörzetében élő rangos és elismert művészek, valamint szárnyaikat bontogató fiatalok alkotásait mutatja be évről évre. Az elnök kiemelte, a kiállítássorozat elismert helyet foglal el a magyar képzőművészeti élet palettáján.

A Téli Tárlat alkotásait pályázat alapján állították ki. Idén, mintegy 100 mű érkezett be, ezekből a szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott 42-őt mutatnak be most. A képkiállításnak tematikai megkötése nem volt: érkeztek grafikák, festmények, fényképek egyaránt. A táblaképtől a fotográfiáig, a figurativitástól a nonfigurativitásig, a hiperrealizmustól az absztraktcióig színes és széles a skála – jellemezte a tárlat tartalmát Varga-Amár László.

Az est folyamán átadták a legjobb három alkotásért járó díjat. Ez alapján Németh Géza festőművész vehette át az első, Kis Sándor Lajos (DLA) festőművész a második és Nádor Géza fotóművész a harmadik helyezettnek járót díjat. Vác Város különdíját Molnár László József grafikusművész munkája nyerte el.

Köszönetét fejezte ki a művészek és az eseményt lebonyolító intézmény felé a rendezvényt moderáló Koltai-Ditrich Gábor művelődésszervező. A megnyitón közreműködött Fazekas László zongorán és Pallagi Tamás hegedűn. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments