Istentisztelet és áhítat egy mártír lelkész emlékére

Bicentenáriumi adventi misét és áhítatot hirdet a Cházár András Iskola Pro Urbe díjas, nyugalmazott igazgatója, Mikesy György. Az eseményre a gyógypedagógiai tanár felmenőjének, Manszbarth Antal vértanú pap születésének 200. évfordulója ad alkalmat.

A köztiszteletben álló váci pedagógus elmondása szerint kötelezettségének érzi, hogy a Manszbarth-család leszármazottjaként lehetőséget biztosítson a település lakóinak arra, hogy közelebbről megismerhessék a Nemzet Panteonjának mártír pap hősét és előtte is fejet hajthassanak. Az istentiszteletet december 18, szombatra tervezik este 6 órától a Géza király téren található váci Barátok templomában.

A csákberényi plébános az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot követő megtorlásoknak az egyik áldozata. A vértesbeli falucska két lelkipásztorát, a református Szikszai Jánost és a katolikus Manszbarth Antalt 1849. július 10-éről 11-ére virradóan állították rögtönítélő bíróság elé, miután szószékükön kihirdették a Habsburg-ház trónfosztását kimondó debreceni függetlenségi nyilatkozatot. A lelkészeket rövid tárgyalás után előbb kötél, majd „kegyelemből” golyó általi halálra ítélték, amit egyből másnap, július 12-én végre is hajtottak rajtuk. Erre nyílik most lehetőség megemlékezni Vácon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A szentmise után rövid adventi áhítatot fog tartani Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész, majd egy, a mártír pap utolsó napjait bemutató filmvetítésen („Ítélet és kegyelem”) is részt vehetnek az érdeklődők. Erre várhatóan a Kilátó Központban lesz lehetőség, de még szervezés alatt van. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments