Karácsonyi rege

Karácsonyi rege címmel – ünnepi hangulatban – nyílt csoportos kiállítás december 3-án pénteken a Lyra Könyvesház Torony Galériájában. Húsz művész alkotása látható a falakon. Nem csak a képzőművészetről szólt a rendezvény, hiszen Gubó Liza és Demény Máté, a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium diákjai versmondással és tangóharmonika-zenével színesítették az amúgy is meghitt hangulatot.

Elsőként Jess Kinga, a Lyra Könyvesház tulajdonosa és vezetője köszöntötte a résztvevőket és osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy 2004-óta szorosan hozzátartozik a Lyra Könyvesház életéhez karácsonyhoz közeledve egy csoportos kiállítás megrendezése. A közönség sorai közt szép számmal megjelent régi és új kiállítóknak megköszönte az egész éves jelenlétet, hiszen minden hónapban látható volt egy kiállítás a Torony Galériában. Időről-időre új alkotásokat kapunk, új művészek munkáit ismerhetjük meg, mondta Jess Kinga. Ahogy fogalmazott, ezek az alkotások egy kicsit miénk is lehetnek, lehettek, aminek köszönhetően egy hónapig nagyon sokan megnézik, megnézték ezeket a tárlatokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A Torony Galériában látható egész éves kiállítási programsorozat és azok tartalma nem jöhetett volna létre Németh Árpád festőművész, tanár segítsége, közreműködése nélkül. Itt Németh Árpád vette át a szót. Hangsúlyozta: az adventi időszakban arra várunk, hogy elérkezzen december 24-e, megszülessen a Kisjézus, vége legyen a leghosszabb éjszakáknak és kezdődjenek az egyre világosabb napok. Tehát a fény felé fordulás időszaka is ez. Ez a legfontosabb gondolat ilyenkor: fény támad. Megszületik a Kisded.

Német Árpád szerint valójában mi a felnőtt Jézussal találkozunk, hiszen ő az, aki köré épül a kereszténység. Magatartásával olyan erkölcsi értékeket, olyan erkölcsi színvonalat, olyan elveket fogalmazott és valósított meg, melyek azóta a nyugati európai keresztény kultúrához kötődő embernek a legmagasabb értékeket jelenti. Tulajdonképpen ezért is vagyunk itt, húzta alá Németh Árpád. Emlékeztetett, hogy nem csak a keresztényeknek van ilyenkor ünnepe, hanem a más vallásúaknak is. Ugyanakkor az advent nem ugyanazt jelenti a katolikusoknak, mint a reformátusoknak, vagy épp az adventistáknak, mert gyakran máshová teszik a hangsúlyt a különböző felekezetek. Ami közös, hogy csendes, nyugalmas négy hét ez mindenhol, idén Szent András napjától. Ebbe az időszakba esik ez a kiállítás is Karácsonyi rege címmel. Megtudtuk, hogy a tárlat zöme olyan alkotóktól származik, akiknek már volt a Torony Galériában önálló kiállítása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

A festőművész köszönetet mondott Jess Kingának és a Lyra Könyvesháznak, hogy évtizedek óta minden hónapban új kiállítás nyílik. Igazi érték ez, hangsúlyozta Németh Árpád. Hogy tehát egy közösség alakult ki. Ez az időszak a várakozás időszaka, olyan várakozásé, amikor megnyílunk, folytatta a festőművész. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ember valóban magába mélyed, elgondolkodik ilyenkor, akkor eljuthat odáig, elhatározhat olyasmit, hogy ezek után valamit másként csinál majd.  Nem biztos, hogy ez mindenkinek sikerül, de már az is nagy dolog Németh Árpád szerint, hogy időnként ilyen szép elhatározásokat teszünk. Végezetül azt kívánta minden jelenlévőnek, hogy az ilyen elhatározásokból, ha csak egy kevés is, de valósuljon meg mindenkinek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A megnyitó után meghitt hangulatú beszélgetések alakultak, a résztvevők megtekintették a műveket. Új emberi kapcsolatok alakultak, tervek fogalmazódtak még a jövőre nézve. A kiállító művészek: Bardócz Lajos, Fekete István, Glicza Flórián, Horváth M. Ferenc, Kis Sándor Lajos DLA, Kónya Enikő, Kovács Aurélné, Kubó Éva, Kuruczné Paál Mária, Lehotka László, Mester Bori, Molnár Ferenc, Nagy Julianna, Nádor Géza, Németh Árpád, Orvos András, Rákos Éva, Óvári János, Tóth Zoltán (Toti), Zalubel István. A kiállítás január 7-ig látható a galériában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments