Koren Gábor és a JazzMine

Nyílt nemrégiben Vácott, az Eszterházy Károly utca 1. szám alatt egy ígéretes és népszerű jazz klub, a JazzMine. Ez kapcsán faggattam Koren Gábor tulajdonost, hogy miért egy jazz klubra gondolt, amikor belefogott az egészbe, miért éppen Vácott. De szó esett több minden másról is.

„Az alapölet nem feltétlen jazz klub volt, jó pár évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne egy szórakozóhely itt, Vácott, ami a középkorosztályt, vagy az idősebb korosztályt célozza meg. Ahol minőségi időt lehet eltölteni. Nem feltétlen azok számára, akik csak „kocsmáznának”. Inkább azoknak, kicsit talán lecsendesedettebb környezetben időt eltölteni vágyóknak kedvezve. Mert ilyesmi nem igazán volt véleményem szerint eddig városunkban. Mint egy piaci résként gondoltam egy ilyen helyre. Miért a jazz? Mert, nehéz csak úgy egy kvázi üres hellyel megkínálni az embereket, hogy tessék, itt is lehet inni például alkoholt. Ésszerűbbnek véltem valami programmal összekötni ezt. Mi a kikapcsolódáshoz inkább a zenét hívjuk segítségül – kezdte Koren Gábor.

Koncertként és főprodukcióként is gondolok a zenére. Tehát nem csak háttérzeneként szólalnak meg a zenekarok. A zenei műfajokat végignézve erre a fajta lecsendesedésre kizárólag a jazz és a rokon műfajai alkalmasak. Annyi kiváló jazzista van az országban, akik méltatlanul alulértékeltek, vagy alulfoglalkoztatottak, hogy abszolút megérdemelt ez a műfaj egy olyan helyet egy ekkora városban, ami e köré a világ köré épül. A mi klubunk a zene köré, a jazz köré épült. De nem áll távol tőlünk a blues, a soul, a swing, latin jazz, gipsy jazz stb. Nem véletlenül definiáljuk magunkat jazz klubként. Mert ugye voltak számos esetben jazz koncertek a városban. Azt gondolom, hogy egy ilyen miliő, egy ilyen környezet, egy ilyen hangulatú hely nem volt ezidáig Vácott. Ebben az is benne van, folytatja a tulajdonos, hogy a pandémiás időszakban rizikós egy zenés vendéglátóhelybe befektetni, pláne egy olyan helybe, ami a jazz köré épül. Sokan kérdezték, hogy miért nem nyitsz inkább egy sima kocsmát? Mert nem szeretek egyszerű dolgokban gondolkodni. Szeretem azt, mondja Gábor, hogy ha valamihez hozzányúlok, az más legyen, mint az átlag. Mitől más ez a vendéglátóipari egység, mint a többi? Azért, mert olyan magasra tesszük a színvonalat és a minőséget, ami abszolút megkérdőjelezhetetlenné teszi az egész helyet. Ehhez persze sok évre volt szükség, hogy kiforrja magát, megvalósuljon. Nem is igazán volt olyan hely elsőre a városban, amit alkalmasnak tartottunk. Mivel Vác a szülővárosom, nyilván Vácban gondolkodtunk. Korábban Vácon alkottam, mint amatőr színész és mint előadóművész. Aztán az Eszterházy utcában éppen megüresedett egy bérlemény, amiből azt gondoltam, ki lehetne hozni valamit. A feleségemmel közösen terveztük el, hogy konkrétan mi is legyen. Én a zenével kapcsolatos vonalat erősítettem az ötleteléskor. Ez tavaly májusban történt azt hiszem, de én csak valahogy nyáron láttam ezt a pályázatot. Összeültünk a feleségemmel és átrágtuk a történetet – avatott be a részletekbe a tulajdonos. Hogy vajon ez miért is lenne jó, és melyikünknek mi az elképzelése. Én mindig valamilyen szinten a színpad és a zenevilág mentén nyomultam, mivel színházi műszaki vezető végzettségem is van. Sokat dolgoztam, mint hangosító is. Valami olyasmibe gondoltam belekezdeni, ami a zenével kapcsolatos. Timi, a feleségem nem a zenei világból jött, nyilván szereti a zenét, csak nem feltétlen olyan mennyiségben, mint én. Valamilyen szinten befektetésként is lehet kezelni az ügyet, amit el tudunk adni egyrészt Vácnak, másrészt a jazz szakmának, a jazz világának. Meg hát egyrészt magunknak. Mert hát azért ez egy gazdasági tevékenység, azon túl, hogy megjelenik benne elég erősen a színpadi-művészi vonal, hiszen elég gyakori az élőzene nálunk. Elég sűrű a koncertnaptárunk.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A névválasztásról is kérdeztem Gábort. JazzMine. Kifejtette, hogy ugye a jazz, az adott. Kicsit hajaz az elnevezés a Jázmin női névre, aminek szerintem nagyon szexi hangzása van – mondja Gábor. Többen is mondták már, hogy igazából egy night clubra hasonlít a hely. De persze azért nem pont erről van szó. Ez egy micro vagy éjszakai drink bár, mondjuk ezt így, szögezi le Koren Gábor. De hát nyilván az éjszakai klub nem abban az értelemben értendő, hogy lányok táncolnak. Maga a környezet, a miliő, a design-elemek, a rengeteg bőr, a bordó függönyök, a szőnyegek. Gábor szerint az elegancia, a szexiség árad a Jázmin névből. A mine szót, ha megnézzük, akkor látjuk, hogy az angolban névmásként, mint „enyém” szerepel. Hiszen mi hoztuk létre ezt a helyet, tehát ezért a miénk. Viszont szintén angolul főnévként bányát is jelent. És mivel ez egy pincehelyiség és a bányába is le kell menni, mint kvázi a pincébe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A koncertjeink szerdánként és szombatonként vannak. Komoly fény- és audiotechnikai berendezéseink vannak. Be van kamerázva az egész hely, tehát fel vagyok készülve úgynevezett streaming, tehát online koncertközvetítésekre is akár. Speciális audiovizuális eszközeink vannak a JazzMine-ben, szinte mint egy színházban.

A részletes programokról a JazzMine facebook oldalán, vagy a www.jazzmine.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Ugyanezeken a felületeken rengeteg fotó és videó árulkodik arról, hogy ez valóban egy különleges hely. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments