Matkovich Ilona: „Azt gondolom kell az, hogy folytonosság legyen és minden polgármester felelős döntéseket hozzon”

Hagyományteremtő célzattal idén is összeült Matkovich Ilona polgármester és Vicsek Ferenc újságíró átbeszélni az elmúlt év váci történéseit. Az interjú során kitértek a várost érintő fontos kérdésekre, a kultúrára és a közélet történéseire egyaránt.

Az eredendően két, a média világából érkező szakember egy szabad beszélgetés keretei között már 2020-ban is sort kerített arra, hogy az időközben városvezetővé előre lepő Matkovich Ilona mesélhessen a számára új próbatételekről. Ezt olyannyira hasznosnak ítélték a felek, hogy az idei évet se engedték eltelni egy személyes hangvételű visszatekintés nélkül, amin keresztül a lakosság is betekintést nyerhet abba, hogy hogyan értékeli a polgármester az elmúlt időszakot. Mind erre ezúttal is az Elektro Szignál televízió biztosított platformot a Nagyító című műsorukban.

Mi mással is kezdődhetett volna az eszmecsere, mint a már két éve a közbeszédet uraló járványhelyzettel és annak a Vácot is érintő hatásaival? Ennek kapcsán kerültek szóba a csak késve meginduló kulturális fejlesztések és események. Hiszen 2019-ben még komoly, ezt a területet előtérbe helyezni kívánó tervekkel rendelkezett az új városvezetés, amiket azonban hamar keresztülhúzott a koronavírus-járvány és az abból következő lezárások.

„Rengeteg olyan nehézség volt, amire nem számítottunk, hiszen ezekre senki nem számíthatott. Mondhatjuk, hogy a világ nem számított rá és ki kellett találni, hogy hogyan tovább. Azt pedig az országos és a város gazdaságában is lehetett látni, hogy voltak prioritások. Nálunk ez az volt, hogy igyekeztünk a lehető legtöbb embernek megtartani a munkahelyét. Így viszont a kultúra egyből háttérbe került – emlékezett vissza Matkovich Ilona. – Úgy kellett az egzisztenciákat megtartani, hogy be kellett zárni a kulturális intézményeket.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

De kitért arra is, hogy minden nehézség ellenére nagyon jól alkalmazkodtak az érintettek a körülményekhez. Bár mindenhol voltak leépítések és nyugdíjazások, kitalálták azt, hogy hogyan tudnak fejleszteni: nem akartak úgy pénzt felvenni, hogy ne dolgozzanak. Ezeknek az előkészületi munkálatoknak is köszönhető, hogy amint lehetőség volt rá rendezvényeket tudtak szervezni.

„Szinte kísérteties, hogy amikor itt voltunk a pandémia közepén, akkor mi arról beszélgettünk a kulturális intézményeknek a vezetőivel, hogy nyáron hogyan fogjuk megcsinálni a Váci Nyarat. […] Arról, hogy egyáltalán mik azok a programok, amelyek ugyan vonzanak közönséget, de feltehetőleg nem annyi embert, amit nem szerettünk volna, hiszen 500 főnél többen nem gyűlhettek össze sehol.”

Ezt követően a megöröklött többszázmilliós adósságok is említésre kerültek, amik még így két év után is komoly problémákat jelentenek. Ezek közül elsősorban a közel 500 millió forintos TAO-s beruházásoknak a hitelfelvételét emelte ki a polgármester. Mint elmondta, ezekkel az a legnagyobb probléma, hogy a fejlesztések közel 75%-a nem valósult meg. Így nem növekedtek a város bevételei, amiből vissza lehetett volna fizetni a kölcsönöket. Egészen pontosan itt a kézilabda sportcsarnokról, a stadionról, illetve a laktanyáról van szó, amiknek az esetében akár pereskedés is lehet az ügy vége.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

„Ez olyan, mintha például el kellene adni egy Széchenyi utcai üzletet, amiért megkapnám a pénzt, de kimennék a főtérre elégetni azt és azt mondanám: emberek bocs, de ez itt a ti pénzetek. Mindig mondják, hogy ne mutogassunk hátra, de én mégis azt gondolom kell az, hogy folytonosság legyen és minden polgármester felelős döntéseket hozzon. Én is úgy próbálok gazdálkodni, hogy majd a következő polgármester ilyen helyzetbe ne kerüljön.”

De megvalósult fejlesztésekről is ejtsünk néhány szót. Matkovich Ilona arról beszélt, hogy kinevezésekor súlyos elhanyagoltságot tapasztalt a település több területén is. Ezen helyzet megváltoztatásának az alapját ő az utak helyrehozatalában látta: így valósult meg a napokban elkészülő Budapesti főút felújítása, de ennek mentén fog sor kerülni a Rádi útra is. Emellett a Zöld-házat, valamint Deákvárt is megemlítette a városvezető, aminek esetében többek között a közvilágítás és a KRESZ park körüli munkálatok, innovációk kerültek szóba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Végül rátértek Vác országos képviseletének kérdésére. Itt Inotay Gergely szerepét emelték ki, aki megnyerte az előválasztást és így elindulhat a jövőre esedékes országgyűlési választásokon is, mint a térség képviselőjelöltje. Ez pedig azért lényeges, mivel esetleges győzelmével egy helyi erő lobbizhatna a város érdekében.

„Szeretnék egy olyan országgyűlési képviselőt, aki ténylegesen tudja, hogy ebben a városban milyen problémák vannak, hogy mire kellenek a pénzek és ezt ki is járja az országgyűlésben. Nekem ez nagyon fontos. […] Kellene egy képviselő, akinek el tudom mondani, meg tudnom mutatni a problémákat és fontosnak találná ezeket. Ne ott tartsunk 2021-ben, hogy kiírnak egy pályázatot a Pest megyei útfejlesztésre, 95%-a a pályázóknak elnyeri a megpályázott pénzt, vagy annak egy nagy részét, míg Vác benne van abban az 5%-ban, akik 0 forintot kapnak” – zárta szavait a polgármester. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments