Nevelt gyermekeikkel közösen készülnek a karácsonyra

Minden gyermek izgatottan várja a kis Jézust és örömmel vesznek részt az adventi készülődésben. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő csemeték is így vannak ezzel. A Pest megyében Lafkó Istvánnénál élő Angelika, Krisztián és Aranka kedvenc elfoglaltsága ilyenkor a mézeskalács sütés.

1997 óta, nevelőszülő Lafkó Istvánné Györgyi, a 24 év alatt 17 gyermek nevelkedett nála. A már kirepült fiatalokkal is tartják a kapcsolatot, járnak esküvőkre, keresztelőkre. Két saját lánytól még nincs unokája, de a nevelt gyermeknek már van, máig összejárnak. A decemberi hagyományos disznóvágásra is eljönnek az itt nevelkedett fiatalok.

„A karácsonyi készülődés első lépése nálunk mindig a disznóvágás. Azért alakult ki ennek a hagyománya, mert a legtöbb gyermek küzdött valamilyen problémával, allergiával. Ezért tartottunk itthon háziállatokat: kecskét, disznót- mondta a vácdukai nevelőszülő. Ilyenkor szorgosan csomagolnak, mindenkinek jut a disznótorosból.”

Jelenleg három családjából kiemelt gyermek él náluk: 8, 11 és 17 évesek. A 8 éves Krisztián várja legjobban az ünnepeket. A sütemények elkészítését már hamarabb elkezdik, Györgyi hagyományos sütiket süt, mint például bejglit, a veje hozza a tiramisut, egyik lánya pedig krémesebb édességeket készít. A mézeskalács elkészítésében már a nevelt gyermekek is részt vesznek: karácsony előtt egy héttel megsütik. A díszítés Angelika és Krisztián feladata, a nagylány Aranka pedig felügyel rájuk.

„Egy kiló mézből sütjük a mézeskalácsot, hogy mindenkinek jusson. Bejgliből 16 rúd sül: diós, mákos, gesztenyés. A járványhelyzet miatt csak nyáron, szabadtéren jövünk össze mindannyian, ilyenkor van, hogy harmincan is vagyunk. Most karácsonykor felváltva jönnek a gyerekek” – magyarázta Györgyi.

Szenteste napján Györgyi férje díszíti fel a fát a kisebbekkel, főzés közben karácsonyi dalokat hallgatnak.  Halászlé, rántott hal és saláták kerülnek az ünnepi asztalra. „Majd csenget a Jézuska, akkor bemegyünk a szobába, a gyerekek mindig készülnek énekkel, verssel. Ezután mindenki kibonthatja az ajándékát” – mesélte Györgyi.

„A nevelőszülő helyettes védelmet nyújt, addig gondoskodik a családjukat vesztett gyerekekről amíg, azok sorsa nem rendeződik.  Akár úgy, hogy haza kerülnek vérszerinti szüleikhez, vagy ha a jogi feltételek adottak örökbefogadják őket. De olyan is van, hogy a nevelőszülőnél nőnek fel.Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik nyitottak a családjukat vesztett gyermekek befogadására, a róluk való gondoskodásra. A nevelőszülőnél a gyermek esélyt kap, hogy újra megtapasztalhassa az őt megillető szeretetteljes törődést” – tudatta András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.


A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 13 megyében végez felelősségteljes, gyermekvédelmi feladatot. Pest megyében és a fővárosban több mint 705 szakellátásban lévő gyermekről gondoskodik,ők 266 nevelőszülői családnál valamint három lakásotthonban élnek. Céljuk az, hogy számukra megfelelő környezetet találjanak, ahol szeretet és biztonság veszi őket körül. Ám sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár, ezért van szükség új nevelőszülőkre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments