Sokszor a kölyökkutya bátrabb, mint a gazdi

Sok kutyatulajdonos talán nem is tudja, hogy milyen változatos és aktív módokon tudhatná eltölteni szabadidejét háziállatával. Pedig Vác és Verőce között már 2019 óta működtetik nagy lelkesedéssel a Kutya Akadémiát, ahol a kedvenceinkkel közösen űzött sportok népszerűsítését tűzték ki a zászlajukra.

A Dunakanyar térségében található zöld övezetekkel és számos szabadtéri időtöltési lehetőséggel rendelkező települések a kisgyerekes családok és a túrázni vágyók mellett az állatbarátok számára is kitűnő opció programok szervezésére, vagy akár a letelepedésre egyaránt. Kézenfekvő példa erre Vác is, ahol a családiházas övezetekben és a lakótelepeken is több ezren tartanak kutyákat. Azonban a házi kedvencükkel a városunkban található újonnan létesített kutyafuttatóban töltve az időt, vagy esetleg csak a Duna-partot meglátogatva az emberek talán nem is tudják, hogy milyen változatos módon tehetnék aktívabbá vagy könnyebbé a kisállatuk és saját maguk mindennapjait. Ma már a kutyás sportoknak számos válfaja és az ölebek betanítását segítő tanfolyamok sokasága létezik. De, hogy mik is ezek a sportágak, és mégis mi szüksége van házi kedvenceinknek egy oklevélre? Erről Román Gabriellával, a térségünkben működő Kutya Akadémiának a vezetőjével beszélgettünk.

A kutyatulajdonosok kedvenceik pozitív vonásait többek között a szabadidejük aktív eltöltésének elősegítése kapcsán szokták emlegetni. De az emberek ezalatt alapvetően a sétáltatást, a játékot, esetleg a közös szabadtéri futást szokták érteni. Önök ezzel szemben külön a kutyás sportok és ezek népszerűsítésének a mentén is tevékenykednek. Miért javasolnák ezeket a sportágakat a hagyományosak mellett, illetve milyen pozitívumokkal bírnak azokkal szemben?

„Mindazon szabadidős tevékenység, amit a kutyával összhangban teljesítesz, az kikapcsolódásra szánt idő. Csak te és a kutya. Nem érdekel semmi, csak élvezed azt az időt, amit harmóniában, boldogan töltötök együtt mindent elfeledve a mindennapokból. Teljesíthetsz egy távot gyalog, kerékpárral vagy futva. De megcsinálhatsz egy akadály pályát, egy dogdancing kört, vagy akár egy frizbi freestyles programot és mindketten kellemesen elfáradtok a nap végére.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Az említett programok úgy hangzanak, mint amik nemhogy a házi kedvencek, de a gazdáik háttértudását is igénylik. Ezek itt már egy képzett párost feltételeznek?

„Persze, ezekre a sportokra fel is kell készülni. Az alapok elsajátításában az engedelmes gyakorlatok különböző irányai, szintjei segítenek, hiszen, ha nincs szocializálva kedvenced, ha a kutya nem ismeri a behívást vagy a párhuzamos felvezetést, az előre munkát, a helyben maradást – csak néhányat említettem, – akkor maximum a pórázon sétáltatás lehetséges.”

Ezen sportágak népszerűsítése mellett, illetve ezzel párhuzamosan versenyeket is szerveznek a vállalkozókedvűek számára. Azonban sokan talán nem is tudják hogyan néz ki egy ilyen sportesemény. Hogyan tudnak felkészülni a résztvevők egy ilyen megmérettetésre?

„Az alapozás, a célirányos tréningek elengedhetetlenek, mely idő alatt a kapcsolatod erősebb lesz a négylábú társaddal. Ő pedig rengeteg olyan cselekedetet, viselkedést tanul meg, amit készségként kihozol belőle és boldogok vagytok mind a ketten a siker csúcsán. Persze rengeteg türelem, figyelem, fegyelem, idő, fokozatosság és jutalmazás vezet ezen az úton.”

Mégis milyen kutyás sportok vannak?

„Jó néhány sport van már Magyarországon. Például: Canicross, bikejöring, terelés, frizbi, Flyball és Treibball, dog dancing, agility, hoopers a teljesség igénye nélkül. Nekem, amikor elterveztem, hogy kutya iskolát szeretnék indítani a Dunakanyarban, az volt a fő célom, hogy a kedvenc kutyás sportomat, az agilityt népszerűsítsem itt. Sikerült. 2021 végére saját területtel rendelkezünk és már 4 hivatalos, országos versenyen vagyunk túl. Az akadémiát Vác és Verőce között sikerült megvalósítani a Dunakanyar Kutyás Kultúrpark területén.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Egy ilyen eseményen ki mérettetik meg inkább? A házi kedvenc vagy a gazda?

„Ha az agility-t hozzuk fel példának, attól még mindig sokan tartanak, mert tele van kihívással. De szerintem pont ez a fantasztikus benne. Ugró, kúszó, szlalom és zónás akadályok teljesítése a cél bizonyos sorrendben, ami mindig más és más. Minden edzésen új technikát ismernek meg a párosok. Hatalmas nagy öröm, amikor sikerül az óra végén a tervezett pályát teljesíteni. Létre jött az összhang. Nem mindegy hol állsz, merre nézel, hova lépsz, merre mozogsz. Sok-sok apró mozdulat és a kutya hozott, illetve tanult ügyessége, készsége hozza össze a pályafelvezetés sikerét.”

Mekkora az érdeklődés ezek iránt az események iránt?

„Az agility versenyeken a kezdő indulóktól a profi versenyzőkig mérettetik meg a tudásukat. Általában 60-120 páros nevez. A felkészülésüket a saját iskolájukon belül oldják meg, vagy külön agility sportra specializálódott edzők segítik. Nálunk a tréninget jómagam tartom, mint gyakorlott versenyző és képzett tréner.”

Ha már megemlítette, a versenyek szervezése mellett oktatást is vállal. Az olyan gazdáktól, akik elvégeztek egy ilyen tanfolyamot pedig rendre azt a vélekedést lehet hallani, hogy minden kutyatulajdonosnak szüksége lenne erre. Ön hogyan vélekedik erről?

„Egyetértek azzal, hogy minden kutyatulajdonosnak szüksége lenne tanfolyamra. Városi kutyásként a szocializációra nagy szüksége van minden kutyának, kis mérettől a nagy méretig. Sajnos a kisméretű kutyusokat kevésbé viszik iskolába, mint a közepestől a nagy méretig.”

Induló kurzusaik között szerepelnek engedelmes órák és ovis csoport is. Mesélne arról, hogy hogyan zajlik egy ezekhez hasonló hagyományos óra és hogy mit kell ezek alatt értenünk?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

„A tanfolyamot 4 hónapos kortól már javaslom, igazából ez inkább kutya ovi. Megszokják, megtanulják a viselkedési szabályokat a csöppségek. Ahogy megkapják az utolsó kötelező oltást, már lehetne jelentkezni. Sokszor a kölyökkutya bátrabb, mint a gazdi, amikor találkozik társaival, így a gazdit „neveljük” először.  Megerősítjük abban, hogy a játék, a bandázás jó dolog. Az ovis órákon a behívások és a gazdikövetés elsajátítása elsősorban a cél.”

Hány éves kortól vállalnak tanítványokat?

„Körülbelül hét hónapos kortól, de ez a kutya temperamentumától és viselkedésétől is függ. Ha pedig a gazdi is szívesen menne tovább, akkor elindulhatnak az alap engedelmes órákon. A tanfolyam 10 alkalmas, de nem mindenkinek sikerül ennyi idő alatt a tervezett programot teljesíteni, ezért egy kicsit tartok a tanfolyam kifejezéstől, de használom.”

Végül pedig miért van szüksége egy kutyának egy ilyen kurzuson megszerezhető oklevélre?

„A tanfolyam végén megszerezhető oklevél egy feladat sor sikeres megtanulásának az elismerése. De sajnos, utána sokan megelégedve elhagyják az iskolapadot. Utána nem tréningeznek és a heti foglalkozások elmaradnak, aztán a kutyus is elfelejti, amit tanult. A kutya egy életre szól, imádják, ha foglalkoznak vele, szeretnek tanulni mindegy, hogy milyen fajta. Ne hagyjuk abba a kutyával való foglalkozást. Fantasztikus dolgokat lehet megtanítani nekik, de akár hozzák is magukkal, ahogy fejlődnek és mi emberek, gazdik nem használjuk ki! Azon vagyok, hogy legyenek olyan párosok, akik szeretik a kihívást, a változatosságot, és elkapják azt a hullámot, amit szívesen meglovagolnak a végtelen tanulás hullámhosszán.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments