Szilveszteri ünneplés kutyás óvintézkedésekkel

Tavaly és még egy évvel korábban a koronavírus járvány tombolása miatt nagyon visszafogott volt az évfordulós napok ünneplése, most sem lélegezhetünk még fel teljesen, de talán már egy kicsit vidámabb lehet a karácsonyi és szilveszteri időszak, talán petárdák is durranhatnak, kis tűzijátékok is sziporkázhatnak.

Az év végi csinnadrattás ünneplés kapcsán a gazdiknak nem szabad elfeledkezniük arról, hogy a kutyák megijedhetnek, ha szabadon vannak, akár el is szökhetnek, megriadva a szokatlan hang- és fényhatásoktól.

„A villámlás, mennydörgés a természeti környezet velejárója, tehát nem lenne szükségszerű az ijedelem a leginkább érintett házi kedvencek, a kutyák részéről petárdázáskor sem, hiszen eredendően nem személyiségjegyük a menekülés. De a háziasítás, a tenyésztés során sok egyednél, fajtától függetlenül kialakulhat egyfajta félős viselkedésforma, ráadásul egymástól is eltanulhatják ezt. És akkor még a falkavezérről, a gazdáról nem is beszéltünk, hiszen az ő mintája különösen meghatározó, ha aggodalmaskodó testbeszéddel mindenféle óvintézkedéseket tesz, azt az állat észreveszi és átragadhat rá a reflexszerű ijedősség” – figyelmeztetett dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője. A nevelés kapcsán megjegyezte: a kutyaiskolákban riasztópisztolyos lövésekkel hozzászoktatják az ebeket az ilyen hanghatásokhoz is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

„Óvintézkedésként mindenesetre azért jó szívvel ajánlom, hogy szilveszterkor inkább napközben vigyük el sétálni kedvencünket, és az esti, éjszakai órákban lehetőleg legyen a lakásban, de legalábbis olyan zárt helyen, ahonnan, esetleg megriadva, nem tud világgá futni” – javasolta a szakember. Dr. Balogh Béla a gyógyszeres nyugtatási lehetőségre is felhívta a figyelmet, mint mondta, számos biztonságos készítmény áll rendelkezésre.

„Vannak olyan szerek, amelyeket már a kritikus napok előtt jó pár héttel el kell kezdeni adni az állatnak, ezek természetes, tejfehérje alapú készítmények, így nincs semmilyen mellékhatásuk. Viszonylag új termék egy természetes alapanyagú szorongásoldó, erről tudni kell, hogy csak a száj nyálkahártyájára kenve lehet beadni, ételbe keverve nem alkalmazható. Sok éves tapasztalatunk alapján azonban továbbra is a jól bevált speciális nyugtató pasztát ajánlom elsősorban, erről viszont fontos megjegyezni, hogy egyedtől függően változó időtartamú, akár egy napig is eltartó aluszékonyságot okozhat, és ha kedvencünk nagyon elbódul, erre az időre jobb bent pihentetni, mert odakint veszélyeztethetné egy komolyabb megfázás vagy akár a kihűlés” – sorolta a lehetőségeket a szakember. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki elkóborolt, jól láthatóan megszökött ebbel találkozik, kellő elővigyázatossággal próbálja meg elvinni menhelyre vagy állatorvosi rendelőbe, ahol azonosítani lehet az állatot, a Kedvenc Állategészségügyi Központban (is) díjtalanul elvégzik ezt az eljárást, és értesítik a gazdát kedvence megkerüléséről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

„Sikeres új évet kívánunk ügyfeleinknek, és egyúttal mindenkit szeretettel hívunk az idén talán újra megvalósuló hagyományos év végi főtéri forraltbor-főző versenyre, amelyen rendszeresen részt veszünk és speciális receptű forró italunk rendre nagy sikert arat – mondta zárszóként dr. Balogh Béla.”

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments