Újabb okos zebra védi a város gyalogosait

Átadták Vác második okos zebráját. A Hattyú utca és a Nagymező utca tengelyében lévő okoszebra kialakítására november második felében került sor, már túl van a próbaüzemen is, december 21-én pedig hivatalosan is átadták – írja a vac.hu.

Bár a gyalogátkelőhelyek rendeltetése, hogy biztonságossá tegyék a közlekedést a járókelők számára, ennek ellenére mégis rengeteg baleset történik az áthaladások alkalmával. A Safe Cross nevet viselő okos zebrát éppen azzal a céllal fejlesztette ki a Pearl Enterprises Kft., hogy lecsökkentsék a balesetek számát a jelzőlámpa nélküli átkelőknél.

Idén tavasszal a cég a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal közösen versenyt indított a közösségi média felületein, hogy megtalálják az ország legveszélyesebb gyalogátkelőjét és okos zebrát telepítsenek oda. A lakosságtól beérkezett voksok alapján a váci Földváry téri zebra második helyezést ért el. Mivel nem sokkal maradt el az ózdi első helyezettől, a Pearl Enterprises vezetése úgy döntött, a váci okos zebra kialakítását is ők finanszírozzák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

A zebra hivatalos átadóján Kiss Zsolt alpolgármester, Alsóváros egyik képviselője megköszönte az önkormányzat nevében a váciak széleskörű összefogását, aminek eredményeként megvalósulhatott a fejlesztés. Hozzátette, a várost kettészelő forgalmas főút nehezen belátható szakaszára telepített okos zebra létjogosultsága már számokkal is igazolható, ugyanis annak kialakítása előtt az arra autózók 43 százaléka állt meg a gyalogos forgalom előtt, a telepítés óta ez a szám 69-re emelkedett.

Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért alapítvány képviselője elmondta, 2018 óta foglalkoznak okos zebrák kiépítésével országszerte. A rendszer jelentősége abban rejlik, hogy felhívja az autós figyelmét arra, gyalogos szeretne áthaladni a zebrán. Szűcs Alfréd, a Pearl Enterprises Kft. értékesítési vezetője hozzátette, a telepített okos zebrákon ez idáig nem történt baleset.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Korábban a Honvéd utca és Kosdi út találkozásánál alakítottak ki okos zebrát, az önkormányzat a beruházást a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatán nyerte el. E szerint a kialakítás költségének felét az önkormányzat finanszírozta, a a másik felére pedig az alapítvány biztosított forrást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments