2022 a piarista hivatás éve

Hivatásévet tartanak a piaristák 2022-ben, melyet a generálisi kongregáció hirdetett meg a Kegyes Iskolák, mint ünnepélyes fogadalmas szerzetesrend megalapításának, valamit a Kalazanci Szent József által írt konstitúció jóváhagyásának négyszázadik évfordulója alkalmából – tájékoztatott a magyarkurir.hu.

A szerzetesközösség szeretné megszólítani a 17–27 év közötti fiatalokat, arra buzdítva őket, hogy keressék hivatásukat a világban, s elgondolkodjanak azon, hogy vajon ők lehetnek-e azok, akik az evangélium szellemiségében alakítják a társadalmat és az Egyházat a rászoruló gyerekek nevelése által egy szerzetesi közösségben.

„Ezek az évfordulók a piarista szerzetesi és papi hivatás megszilárdulását jelzik, s egyben kifejezik azok hosszú történelmünk során kikristályosodott rendkívüli értékét és jelentőségét. Úgy vélem, igen nagy értékkel bír, és szükség van arra, hogy egy teljes évet szenteljünk hivatásunk elmélyítésére, és hogy új módokat találjunk a hivatás magjainak elvetésére, annak terjesztésére, befogadására és kísérésére. Mint mindent, amit teszünk, a hivatások évét is a küldetésünk iránti mély elkötelezettségben kívánjuk megélni. A küldetésért vagyunk, és a küldetésre hívunk meg mindenkit” – fogalmaz Pedro Aguado Sch. P. generális a 2021 novemberében elindult piarista hivatás évével kapcsolatban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

A piarista hivatás évének egyik meghatározó alakja, példaképe Glicerio Landriani, Kalazanci Szent József egyik legfiatalabb munkatársa, aki számos ötlettel és kezdeményezéssel gazdagította a kegyes iskolákat az ifjúsági lelkipásztorkodás és a gyermekvédelem terén. A rend őt tiszteli a kalazancius mozgalom égi pártfogójaként, valamint boldoggá avatásáért is imádkozik.

Legutóbb tíz éve, 2012-ben tartott a rend „piarista hivatás évét”. Pedro Aguado szerint annak az évnek is sok gyümölcse született: számtalan, a hivatás csapataihoz kapcsolódó döntés született, hivatáspasztorációs projektek indultak, a rendtársakban pedig egyre növekedett a tudat, hogy a piarista szerzetesi élethez kapcsolódó hivatáspasztoráció lényeges és kiemelt feladat mindenki számára, akik a Kegyes Iskolákhoz tartoznak.

A magyar tartomány az év indításaként elsőként két fiatal örökfogadalmas piarista szerzetessel, Márkus Rolanddal és Szabó Dániellel készült beszélgetéssel szeretné a figyelmet a szerzetesi és tanári hivatásra irányítani. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments