39 km hosszúságú lovasútvonal készül Pomáz és Esztergom között

Kerékpározás és lovaglás” (Bike and Horse riding) elnevezésű, határon átnyúló projektet valósít meg a Magyar Vár Alapítvány és a felvidéki Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás közösen. Ennek az együttműködésnek a keretén belül 39 km hosszúságú lovasútvonal épül Pomáz és Esztergom között, míg Szlovákiában egy – Karva községet Párkánnyal összekötő – 18 km-es kerékpárutat alakítanak ki – adta hírül a pestmegye.hu.

A kerékpáros és a lovas útvonal segíti a térségben található egyéb történelmi, kulturális és természeti látnivalók összekapcsolását. Mindkét útvonalat információs táblákkal látják el, amelyek megkönnyítik a határ menti tájékozódást a helyi és az ide érkező biciklisek, valamint a versenyzők számára. Emellett a lovaglóút elején felújítják az istállót – az épületben nyílászárókat cserélnek, leszigetelik azt, valamint egyéb belső munkálatokat is végeznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A tervezett ösvények hozzájárulnak a térség számos természeti és kulturális örökséget hordozó területének összekapcsolásához, ami növeli a látogatószámot, s javítja a területhez való hozzáférést. Egy másik cél az idegenforgalom fejlesztése, előmozdítva a környezettudatosságot, továbbá biztosítva a helyi természeti látványosságok és a nemzeti örökség védelmét.

A projekt mindezeken túl szeretné a közeli túraútvonalakat és természeti örökségi helyszíneket, valamint a kerékpározást és a lovaglást, mint az aktív pihenés formáit is népszerűsíteni. Az útvonalak oktatási, szórakoztató és rekreációs lehetőségeket kínálnak, figyelembe véve a fenntarthatóság alapelveit.

Mindez az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 208 ezer eurónyi társfinanszírozásával fog a tervek szerint megvalósulni. (Fotó: Vinnay Péter, pestmegye.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments