A két ünnep között tovább bővítették a különleges gazdasági övezetet

Újabb, körülbelül 20 hektáros területet „csatolt el” a kormány Gödtől Pest megyéhez, a Különleges Gazdasági Övezetbe, ezzel további bevételektől és jogköröktől fosztva meg a várost – kifogásolta Balogh Csaba, Göd polgármestere azt a döntést melynek értelmében további területeket veszít el települése Samsung-beruházás érdekében.

A december végén közzétett rendeletek szerint transzformátorállomás, munkásszálló és újabb, „jelentős környezeti hatású” létesítmény építhető a 420 hektárra kibővített különleges gazdasági övezetben. Emellett a Samsung-gyár területén 10 százalékkal megemelték a beépítési arányt, és az új ipari park kedvéért kivágnak egy 8300 négyzetméteres erdőt is. Ugyanakkor a többek által is közadatként kikért katasztrófavédelmi engedélyekből kiderült: a hatóság iparbiztonsági és tűzvédelmi okokból több üzemegység használatát megtiltotta a Samsung akkumulátorgyárában, a cég azonban a tiltás ellenére sem állította le a termelést – írja az atlatszo.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A kiadott rendeletben úgy fogalmaznak, hogy az új területbővítést egy transzformátorállomás létesítése és a Samsungot kiszolgáló többsávos autóút tette szükségessé. A környéken lakó több ezer embert már eleve sújtja a gyár folyamatos zajszennyezése, a zajt pedig vélhetően csak fokozni fogják a most bejelentett fejlesztések. Az engedélyeket kiadó hatóságok szerint viszont az új utaknak éppúgy nem lesz jelentős környezeti hatása, mint a vállalat már meglévő és most épülő gigaüzemeinek.

Balogh Csaba december 30-án egy facebook bejegyzésében hozta a nyilvánosság tudomására, hogy mindezen beruházásokról semmiféle egyeztetést nem folytattak vele, a város polgármestereként is csak a megjelent Magyar Közlönyből értesült a döntésekről.

A témát részletesen is feltáró atlatszo.hu írása itt elérhető az érdeklődők számára. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments