Dr. Soltész Andrea: Meghozta az eredményét a korlátozás nélküli ünnepi szabadság

Az enyhe korlátozásokkal lezajlott ünnepi időszak újra magas fertőzött számot hozott magával. A helyzet súlyosságát megelőzendő, dr. Soltész Andrea, váci gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy élve a szabadság adta lehetősséggel, legyünk nagyobb felelősséggel egymás iránt.

Magyarországon többek között a kedvező átoltottsági adatokra hivatkozva szabad, szinte korlátozások nélküli Szilvesztert, illetve ünnepi időszakot tett lehetővé az ország vezetése. Vácon is tömegeket megmozgató főtéri programokkal vagy éppen baráti társaságok széles körét egy helyre vonzó bulikkal várták az új esztendő eljövetelét. De elég csak a környező országokat szemlélni ahhoz, hogy lássuk a magyarok ezzel a hozzáállással kilógtak a sorból. Szlovákiában már karácsonykor is az összejöveteleket érintő létszámkorlát és éjszakai kijárási korlátozás volt érvényben, Csehországban belterekben legfeljebb ötvenen ünnepelhettek együtt, míg Lengyelországban szilveszter estére a koronavírussal szemben védteleneket érintő létszámkorlát mellett is csak átmenetileg nyithattak meg a szórakozóhelyek. A hazai szabadságnak azonban úgy néz ki meg volt az ára. Erről számolt be Soltész Andrea egy mai facebook bejegyzésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

„Meghozta az eredményét a korlátozás nélküli ünnepi szabadság, főleg a szilveszteri bulik forró hangulata. 3. napja 10-esével kapjuk/csináljuk a pozitív covid gyors teszteket, illetve értesülünk a PCR pozitivitásokról! Van, aki valóban beteg magas lázzal, rossz közérzettel, van aki „csak” azért csináltatott tesztet, mert kiderült, hogy barátai/barátnői tünetesek lettek és ő náluk mutatták ki a pozitivitást. Esetükben nátha, fejfájás, ízületi fájdalom, esetleg szaglás/ízérzés vesztés volt a tünet” – fogalmazott a szakember.

Majd azzal folytatta, azért írta le ezeket a sorokat, hogy a vírus továbbterjedését próbálja megelőzni vagy legalább csökkenteni. Ennek érdekében pedig jelezte, akik pozitív gyors teszt vagy PCR eredményt kapnak:

  • Rögtön jelezzék a szakembereknek, kezelő orvosaiknak, akik a pozitív kimenetelt bejelentik a Nemzeti Népegészségügyi Központba
  • Vegyék fel a kapcsolatot azokkal, (telekommunikációval!) akikkel az előző napokban találkoztak, szorosabb kontaktusba kerültek
  • Értesítsék a jelenlegi közösségüket (iskola,óvoda)
  • Oltottságtól függetlenül szigorúan tartsák be a 10 nap karantént
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

„Amiért úgy gondoltam, erről írni kell az az, hogy sajnos ennek a vírusnak a hosszútávú következményei nem ismertek. De azt tudjuk, hogy kiszámíthatatlan és a gyermekeknél is tud súlyos késői szövődményeket okozni! Az utóbbi napokban elvégzett tesztjeink során az 1 év alatti „kontakt” csecsemők is pozitív eredményt produkáltak” – hívta fel a szülők figyelmét.

Aki megkapta az oltási sorozatot és TÜNETMENTES, arra természetesen nem vonatkozik a karantén, de a felelősségteljes magatartás (FFP2 maszk, távolságtartás, fertőtlenítés) az elvárt – tette hozzá. Ha viszont valaki oltatlan az szigorúan tartsa be a 10 nap, illetve ha a fertőzött személy nem különíthető el akkor a 10+10 nap karantént. Amennyiben a környezetünkben gyanús tünetet észlelünk, tesztelni kell!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

„Próbáljunk meg fokozottan figyelni, vigyázni magunkra és egymásra! Ne csak akkor, ha ezt elrendelik! Éljünk a szabadság adta lehetősséggel, de felelősen egymás iránt!” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments