Egészségtelen a levegő minősége Vácon is

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján; veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, és további nyolc település – Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Az MTI szerint azt írták, további tíz település levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

A kisméretű aeroszol-részecskék rövid távon, magas koncentrációban többi között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát – ismertették.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Javasolják, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, hordjanak maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken – olvasható az NNK közleményében. ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments