Egyetlen váci járványadatot sem küldtek

Még tavaly november közepén kérte meg hivatalos megkereséssel a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) a városunkra vonatkozó aktuális járványügyi adatokat Matkovich Ilona. Az Országos Tisztifőorvostól – sürgetés után – december 3-án érkezett válasz, mely szerint az adott időpontra érvényes adatokat 45 napon belül küldik meg. A január 3-i keltezésű válasz egyetlen adatot sem tartalmazott – írja a vac.hu.

Mivel a pandémia alatt a városra vonatkozó polgármesteri hatáskörű döntések csak az adott időpontban jellemző egészségügyi helyzet ismeretében hozhatók meg felelősséggel, Matkovich Ilona polgármester november 18-án levélben fordult dr. Müller Cecíliához, kérve, hogy „Vác város vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről, az oltási, átoltottsági adatokról” adjon tájékoztatást. Mivel ezen adatok november hónap végéig nem érkeztek meg, a Polgármesteri Hivatal érdeklődött ennek okáról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  44 napirendet tárgyal szerdán a képviselő-testület

December 3-án érkezett válasz. Igaz, nem a várt adatokat tartalmazva, hanem csupán értesítve a váci városvezetőt, hogy a november közepén aktuális adatokat az érvényben lévő kormányrendelet értelmében csak 45 napos határidőn belül kötelesek kiszolgáltatni.

A jelzett közel félszáz napot kivárva 2022. január 3-án válaszolt az NNK. Ebben az szerepel, hogy az általános fertőzöttségi és halálozási adatok a koronavirus.gov.hu oldalon találhatók. (Ezt az oldalt a Miniszterelnökségi Kabinetiroda kezeli és nem az NNK!) Továbbá: „… a váci oltott személyek tekintetében az adatigénylés szerinti bontásban az NNK nem rendelkezik adattal.” Egyben arról értesítették váci polgármestert, hogy ezen adatigénylése érdekében nem kötelesek adatgyűjtésre és a kért adatsor előállítására, így „… az erre vonatkozó igényét nem áll módomban teljesíteni.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments