Hét alapvető élelmiszer árába avatkozik be a kormány

Élelmiszerárstopot vezet be a kormány hét termék esetében február elsejétől. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a szerdai kormányülést követően egy, a facebook-oldalán közzétett videójában.

Szinte kézzel tapintható az infláció és az árak emelkedése egész Európában, így hazánkban is. 2020 eleje óta 42 alapvető élelmiszer, mint például a burgonya, a cukor, a liszt vagy az olaj aktuális ára még az előzetes várakozásokat is felülmúlóan drágul. Ezt észlelve a kormányzat, a miniszterelnök indoklása szerint a magyar családok védelme és megsegítése érdekében a beavatkozás mellett döntött és hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-én aktuális szintre szállítják vissza. Az érintett termékek:

  • a kristálycukor,
  • a búza finomliszt,
  • a napraforgó étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell,
  • és a 2,8 százalékos tehéntej

„Sikerült megfékeznünk a benzinár-növekedést, bevezettünk egy kamatstoppot a jelzáloghitelek esetében és van egy rezsicsökkentéses politikánk, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ez megvédi őket. De közben más, fontos termékek ára nő, ilyenek az élelmiszerek. Ma viszont úgy döntöttünk hat termék esetében beavatkozunk az árak alakulásába” – fogalmazott a kormányfő.

Telex összeszedte a KSH adatai alapján, hogy a sertéscomb kilója 1420 forint, a csirkemellfilé (csont és bőr nélkül) kilója 1600 forint, a napraforgó-étolaj litere 713 forint, a finomliszt kilója 203 forint, a kristálycukor kilója 261 forint, a 2,8 százalékos tej litere 286 forint volt átlagosan 2021 októberében. (Fotó: Orbán Viktor facebook)

Frissítés

Január 13-ára az is kiderült, hogy hetedik termékként a csirkefarhát árát is szabályozni fogják. Továbbá Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy az élelmiszerstop az üzemanyagokhoz hasonlóan szintén három hónapig lesz érvényben, de ez meghosszabbítható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments