Idén se valósul meg a Jávorszky Ödön Kórház felújítása

Újra átütemezték a váci kórház fejlesztését, valamint a rendelőintézet kialakítását. A kormány karácsony előtt elfogadott megszorító csomagja miatt várhatóan idén se fognak megindulni a már lassan 5 éve húzódó munkálatok.

Mint ismeretes, az Egészséges Budapest Program keretében a kormány több mint ötmilliárd forintot biztosít a Jávorszky Ödön Kórház felújítására és egy új szakrendelő építésére, ezt még Rétvári Bence jelentette be egy 2018 január 8-án megtartott sajtótájékoztatóján. Az ügyet illetően viszont jelentősebb előrelépés azóta se érzékelhető az építésre kijelölt területen. Holott az eredeti tervek szerint a fejlesztéseknek 2026-ig kellene megvalósulniuk és a közel kétszázezer ember ellátását biztosító váci intézményre már ráférne a ráncfelvarrás.

Az időközben a város élére megválasztott új vezetés figyelmét se kerülte el az évek során az, hogy nem történik semmilyen előrelépés a korszerűsítés kapcsán. Ezen változtatva az önkormányzat megkötötte a szükséges tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét, valamint megfogalmazta javaslatait. Ezen felvetések közé tartozott például, hogy a tervezett nővérszálló kerüljön jobb körülmények közé, a mentőbejáró fedett legyen, a gépjárműves kiszállási lehetőség pár méterre legyen az épülettől, míg a buszforduló ne kerüljön távolabb a főbejárattól. Majd a váci településrendezési terv elfogadása után még tavaly májusban az állami főépítészhez került az anyag.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Azonban az eleve lassan haladó procedúrát most a koronavírus-járvány okozta nehézségeket megoldani hivatott kormányzati intézkedések még inkább ellehetetlenítik. A Portfolio.hu számol be arról, hogy a karácsony előtt bejelentett 775 milliárdos megtakarításcsomag miatt az Egészséges Budapest Program szinte teljes idei keretét törölték. Erről írt Matkovich Ilona polgármester is egy vasárnapi facebook bejegyzésében. Ebben pedig azt is megjegyezte, hogy erről a döntésről levélben külön tájékoztatást is kért Rétvári Bencétől, aki amellett, hogy a térségünk országgyűlési képviselője, az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) az államtitkára is.

„Úgy tűnik idén sem kezdődik el a váci rendelőintézet építése. A tervek az önkormányzat javaslataival kiegészülve, teljes egészében rég elkészültek, azonban a kormány döntése alapján erre az évre szinte teljesen lenullázták az Egészséges Budapest Programot. Ebben az ügyben levélben kérek tájékoztatást Rétvári Bence országgyűlési képviselőtől, hiszen már három év telt el azóta, hogy egy váci sajtótájékoztatón bejelentette az új szakrendelő megépítését, ami e program részeként valósult volna meg” – fogalmazott a városvezető. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments