ITM: új szakok és kreditet érő egyetemi sport a megújuló felsőoktatásban

A következő szemesztertől a többi között a körforgásos gazdasághoz és az adattudományhoz kapcsolódó új szakokkal bővül a hazai felsőfokú képzési kínálat. Valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a hallgatókat az egészséges életmód érdekében kredittel ösztönözné rendszeres testmozgásra, sportolásra – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Előző év decemberében elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a 2022 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A diákok a már megszokott rend szerint az E-felvételi rendszerben jelölhetnek meg maximum hat reménybeli intézményt február 15 éjfélig. Schanda Tamás – az ITM közleménye szerint – jelezte: a továbbtanulni készülőknek hiteles és pontos információkért a megújult felvi.hu oldalra érdemes ellátogatniuk. A felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető. A felvételizőknek a véglegesítést követően legkésőbb február 20-án éjfélig hitelesíteniük kell jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal címére: 1380 Budapest, Pf. 1190.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az ITM rámutatott: a felsőoktatás versenyképességét növeli, hogy az eddig kormányrendeletben rögzített képesítési jegyzéket a továbbiakban miniszteri rendelet, az eddig miniszteri rendeletben meghatározott képzési és kimeneti követelményeket pedig a felsőoktatásért felelős minisztérium honlapján közzétett hivatalos közlemény állapítja meg. A képzési struktúra így rugalmasabban követheti a gyorsan változó munkaerőpiaci igényeket, és gyorsabban alkalmazkodhat a technikai fejlődés jelentette kihívásokhoz is.

A minisztérium közleménye arra is kitért, hogy a természetben, a gazdaságban vagy a társadalomban lezajló folyamatok jobb megértése érdekében kulcskérdéssé vált az egyes adatok közötti összefüggések felderítése. Az adattudomány mesterképzési szakon e területen élenjáró teljesítményre képes szakembereket képeznek majd. Míg az üzleti adattudomány alapképzési szak a gazdaságtudomány üzleti ágára fókuszál, az adatelemzéshez és modellezéshez szükséges módszertani, informatikai és üzleti ismeretek elsajátítását teszi lehetővé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A tárca ezek mellett azt is hozzátette, hogy a megújuló felsőoktatásban fontos szerepet kap a hallgatók egészséges életmódra bátorítása. Az egyetemi sportolás ennek megfelelően kreditet ér, a megújuló képzési tartalmakban a bevált gyakorlatok szerint valamennyi nappalis képzésben megjelenik a heti fizikai aktivitás. De hozzátették, hogy a rendszeres testedzés intézményi kereteken kívül is végezhető, igazolt sporttevékenységgel is kiváltható.

Ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Az a jelentkező vehető fel alap-, illetve osztatlan mesterképzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú oklevéllel rendelkezik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél. A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A felsorolt ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan július 21-én hirdetik ki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments