Január elsejétől hatályba lépett az állatvédelmi törvény több szigorítása

Az állatvédelmi törvény szigorítása értelmében súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a lelketlen szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít immár – írja Ribáry Zoltán a dunakanyarregio.hu-n.

„Az állatvédelmi törvény legfontosabb változásai közül ki kell emelni az állatviadalok rendezésének bűncselekménnyé nyilvánítását, ugyanis ez súlyosabb jogi besorolást jelent. Eddig sem volt engedélyezett idehaza ilyen eseményeknek a szervezése, de most szigorúbban büntethetővé váltak az elkövetők. Ez mindenképpen üdvözlendő változás, szigorítás – mondta dr. Balogh Béla állatorvos, a váci Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonosa, vezetője. Majd ugyancsak fontos változásnak nevezte a mérgezés szigorítását. – Rengeteg olyan esettel találkozunk mi magunk is, amikor szándékosan helyeznek el mérget vagy idegen anyagokat, például szögeket, csavarokat kutyáknak kirakott csalétekben annak érdekében, hogy ezeknek az állatoknak szenvedést okozzanak, megöljék őket, ennek nyilvánvalóan gátat kell szabni, amiben talán segíthet a törvényi szigorítás.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Ugyanakkor megjegyezte: szándék nélkül, úgymond véletlenül is bajt lehet okozni, tehát mindenkinek sokkal jobban oda kell figyelnie például rágcsálóirtáskor. Ezzel kapcsolatban fennáll az, hogy számos helyen kötelező a rágcsálók irtása. Ezt a kötelezettséget nyilván nem írja felül az állatvédelmi törvény, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor mérgezés következhet be baleseti jelleggel rágcsálóirtó szer miatt.

„Ezt akár saját példánkkal is tudom illusztrálni, ugyanis rendelőnkben állandóan ki vannak helyezve patkányirtó, egérirtó csalétkek megfelelő dobozokban, és egy alkalommal egy már évek óta meglévő csalétek helyünket az udvar egy félreeső részén felfedezte egy kutyus, akit kiengedtünk mozogni. Szerencsére észrevettük, ahogy előrángatja a doboz tartalmát, és természetesen gyorsan megfelelő ellátásban részesítettük az ellenméreg adásával, így elkerültük a bajt. Ezt csak annak illusztrálására hozom fel, hogy a legnagyobb gondosság és jó szándék ellenére is adódhatnak olyan helyzetek, amikor az ember bajba kerülhet, mert mérgezést okoz vétlenül. Nyilván az ilyen körülményeket figyelembe lehet és kell venni a jövőben is” – hívta fel a figyelmet a szakember a gondosság, az óvintézkedések fontosságára. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments