Januári évkezdés: névadási vita, bocsánatkérés, hátraarc

Január 19-én tartotta meg ez évben első ülését Vác Város Képviselőtestülete. Az esemény elején egy percben emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Donaueschingen váci díszpolgárára, Herbert Bayerre.

Hasonlóan az előző ülésekhez, most is lekerült a napirendről Csereklye Károly (Váci Szívvel Mozgalom) javaslata az önkormányzati kifizetőhelyek megszüntetéséről. Dr. Zsidel Szilvia jegyző jelezte, jogszabályellenes a javaslat ezért nem tárgyalható. Elmondta azt is, hogy az ügyben a kormányhivatalhoz fordult.

Ugyancsak nem került napirendre a Regőczi István atyáról közterületet elnevező előterjesztés sem, melyet Pető Csilla (Fidesz-KDNP) jegyez. Evvel részletesen lapunk 6. oldalán foglalkozunk.

Az Összefogás Vácért frakció tagjainak szavazataival kapott piaci alapú bérlőkijelölési jogot a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye. Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) kifogásolta, hogy nagyon olcsón adják oda a bérleményt, de mint kiderült, az összeget még az ő alpolgármestersége alatt szabták meg, amelyen most a veszélyhelyzet miatt nem tudnak módosítani. A képviselőnek kifogása volt a bérlő személyével kapcsolatban is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Matkovich Ilona (Összefogás Vácért) polgármester jelezte: minden önkormányzati intézménynek szeretnének bérlőkijelölési jogot adni, hogy a jövőben ezzel is tudják segíteni az intézmények munkatársait.

Módosították szintén ennek az intézménynek az alapító okiratát is, így lesz lehetősége, hogy pályázzon az ellátottak személyszállítására alkalmas jármű beszerzésére. Inotay Gergely (Összefogás Vácért) alpolgármester indoklása szerint jelenleg egy támogató szolgálat szállítja az intézménybe járó, fogyatékkal élő gyermekeket, ezt szeretnék kiváltani egy busz beszerzésével. A napirendet 15 támogató szavazattal fogadták el, ekkora egyetértésre nagyon régen volt példa.

Új Szervezeti és Működési Szabályzatot (SzMSz) fogadtak el, ez szükséges volt az önkormányzat működtetéséhez.

Két elővásárlási jogáról is lemondott a grémium, majd a Helyi Építési Szabályzatról és a településszerkezeti elképzelésekről szavaztak.
Elfogadták azt is, hogy új, modernebb parkolóórákat szerezzenek be. Támogatták a városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződéseket és munkájukhoz ingyenes helyiséget biztosítanak a jövőben.

Bár vitát szült a polgármester és az alpolgármesterek illetményének megállapítása, kormányrendelet szabályozza továbbra is ezeknek összegét. Matkovich Ilona a 30 ezernél népesebb települések esetében központilag megszabott illetményt, költségtérítést és nyelvpótlékot kell kapjon a jövőben is. A főállású alpolgármesterek a polgármesteri illetmény megengedett legalacsonyabb és a legmagasabb százalék szerinti középértékén, 80 %-os mértékű illetményt kapnak továbbra is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Kifogással élt az összegek ellen Mokánszky Zoltán. Ő és Pető Tibor (Fidesz-KDNP) korábban jóval magasabb, 90 %-os, korábban pedig (például Csereklye Károly alpolgármestersége idején) ennél is magasabb, 95 %-os volt – írja a vac.hu.

A nyílt ülés végén most is a hozzászólások, kérdések következtek. Mokánszky Zoltán kérte a polgármestert, hogy határolódjon frakciójuk el a nemrég egy 2014-es Facebook bejegyzése miatt nácinak kikiáltott jobbikos képviselőtől. A Fidesz-KDNP-s városatya azt is kérte, hogy mondjon le ő és párttársa Fehér Zsolt (Összefogás Vácért) is a tisztségéről.

Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás Vácért) 2014-ben még alig volt 18 éves, amikor azt az ominózus hozzászólást tette a közösségi oldalon. Akkori megnyilvánulásaiért nyilvánosan kért bocsánatot.

„A lakájmédiában napok óta szerepel a nevem, különféle gyerekkori, mai fejjel vállalhatatlan bejegyzések miatt, amelyekért bocsánatot kérek mindenkitől, akit esetlegesen megsérthettem” – fogalmazott a képviselő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A város nevét is használó oldal Fehér Zsoltot sem kímélte, őt rohamsisakja miatt hurcolta meg.

Az ügy pikantériája, hogy az oldal képviselője is jelen volt az ülésen, aki a két jobbikos képviselő felszólalásakor hátat fordított nekik.
Hozzászólt az ügyhöz Inotay Gergely alpolgármester is, aki Bayer Zsolt, az állam által kitüntetett média személyiség korábbi nyilatkozatait olvasta fel, amelyek sokkal súlyosabb fajgyűlölő gondolatokat tartalmaztak. Az oldal képviselője erre már nem reagált hátraarccal.

Az ülés végül zárt ajtók mögött ért véget, melyen a munkacsoportok ülésein történtekről kaptak tájékoztatást a képviselők. Folytatás február 16-án. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments