KTK: február 15-től jön az oltási igazolvány

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A koronavírus-járvánnyal szembeni védettséget igazoló kártyák már egy ideje a mindennapjaink részévé váltak, sok eseményen csak ennek a felmutatásával vehettünk részt és szinte minden beltéren zajló rendezvényre csak ennek a birtokában léphettünk be. Azonban eddig ez nem párosult feltétlenül azzal a ténnyel, hogy valaki beoltotta-e magát valamelyik védőoltással vagy sem. Sokan a fertőzöttségen való átesettségüknek köszönhetően jutottak hozzá az igazolványhoz és így számítottak az oltakozottakhoz hasonlóan védettnek. Ez fog megváltozni február 15-től.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eltűnt gyermekek világnapja

„Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét. Az igazolvány a második oltás után 6 hónapig lesz érvényes, utána a harmadik oltással hosszabbodik meg az érvényessége. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa” – olvasható a KTK közleményében. A harmadik oltással korlátlan ideig lesz érvényes a kártya.

A szabályozás némileg csak az egydózisú Janssennel oltottak esetében változik, hiszen ők természetesen nem a harmadik, hanem a második vakcina után vállnak hivatalosan is védetté. De rájuk is az vonatkozik, hogy 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. Emellett a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás is elegendő marad az érvényességhez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eltűnt gyermekek világnapja

A közleményben azt a hírt is még egyszer megerősítették, hogy a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments