KTK: február 15-től jön az oltási igazolvány

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A koronavírus-járvánnyal szembeni védettséget igazoló kártyák már egy ideje a mindennapjaink részévé váltak, sok eseményen csak ennek a felmutatásával vehettünk részt és szinte minden beltéren zajló rendezvényre csak ennek a birtokában léphettünk be. Azonban eddig ez nem párosult feltétlenül azzal a ténnyel, hogy valaki beoltotta-e magát valamelyik védőoltással vagy sem. Sokan a fertőzöttségen való átesettségüknek köszönhetően jutottak hozzá az igazolványhoz és így számítottak az oltakozottakhoz hasonlóan védettnek. Ez fog megváltozni február 15-től.

„Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét. Az igazolvány a második oltás után 6 hónapig lesz érvényes, utána a harmadik oltással hosszabbodik meg az érvényessége. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa” – olvasható a KTK közleményében. A harmadik oltással korlátlan ideig lesz érvényes a kártya.

A szabályozás némileg csak az egydózisú Janssennel oltottak esetében változik, hiszen ők természetesen nem a harmadik, hanem a második vakcina után vállnak hivatalosan is védetté. De rájuk is az vonatkozik, hogy 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. Emellett a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás is elegendő marad az érvényességhez.

A közleményben azt a hírt is még egyszer megerősítették, hogy a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments