Pest megyében 8 fiatal tehetség nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

8 fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra Pest megyében, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Ez alkalommal pedig az eredményes pályázók között szerepel a váci zeneiskolába járó Dobos Levente is – derült ki a vállalat szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből.

Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ha a pályák mesélni tudnának…

Városunk szempontjából a győztesek közül kitűnik a váci zeneiskola növendéke, Dobos Levente. A 17 éves fiatal elhivatott művelője a népzenének; játszik dudán, furulyán és hegedűn is, valamint népzenekutatással és hangszerkészítéssel is foglalkozik. A 2021-ben megrendezett VI. Országos Népzenei Versenyen duda hangszerével II. helyezést ért el. A Zeneakadémiára készülő diák a támogatásból egy különleges dudát, úgynevezett gajdét szeretne vásárolni, ami a mohácsi sokácok, bunyevácok kedvelt hangszere

De levente mellett még sikerrel pályázott a megyénkből:

  • Bartúcz Anna Ceglédbercelről
  • Ferencz Csaba Valkóról
  • Nádor Benedek Solymárról
  • Szabó Anna Domonyvölgyről
  • Balog Nella Érdről
  • A Krepsz Anna – Krepsz Ákos páros Százhalombattáról
  • Valamint a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola felső tagozat

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments