Szeméttel fűteni életveszélyes és még meg is büntetnek érte

Hulladékot égetni tilos, kertes házak esetében is csupán a zöldhulladék eltüzelése megengedett, és ezt sem szabad mindenhol. Csak ott van erre átmenetileg lehetőség, ahol az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de Vácon alapesetben ez is tiltott – közölte Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Váci Napló megkeresésére.

Évről-évre visszatérő probléma, hogy elsősorban vidéken, de gyakran a nagyvárosok peremterületein is bevett szokás a háztartási hulladékkal vagy az elhasználódott bútordarabokkal való fűtés. Vácon és környékén is már többször előfordult az, hogy valaki ezzel a módszerrel szerette volna felmelegíteni a házát, de az eset olyan szerencsétlenül végződött, hogy ki kellett hívni a tűzoltóságot.

Legtöbben talán kapásból azt gondolnák, hogy ez elsősorban szociális kérdés és az emberek kényszerből dobnak tűzre olyan tárgyat vagy szemetet, amit nem szabadna. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Sokan nincsenek tisztában a szabályokkal, illetve azzal, hogy mi sodorhatja őket veszélyes szituációba. Történik mindez úgy, hogy egyébként pontos és szigorú szabályozás van érvényben ezzel kapcsolatban, aminek a következtében akár súlyos bírság is kiszabható az elkövetőkre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

„A levegő védelméről szóló Kormányrendelet alapján a hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Amennyiben a hulladékégetés ténye bizonyítható, az eljáró hatóság 300 000 Ft összegig terjedő bírságot szabhat ki az elkövetővel szemben” – válaszolta a Pest Megyei Kormányhivatal újságunk kérdésére.

De akkor mégis hogyan járhatunk el szabályosan?

„Fával fűtés esetén a legoptimálisabb, ha két éven keresztül fedett, jól szellőző helyen szárított fával fűtenek. A nedves, vagy kezelt (festett, lakkozott, rétegelt) fa nemcsak több lerakódást képez a kéményben, hanem még a fűtőértéke is rosszabb. Több háztartásban szeméttel fűtenek, ami a lehető legrosszabb megoldás. Ne fűtsenek színes papírral, háztartási hulladékkal, kezelt fával, mert ezek mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az ember ruházatán, a bőrön, a tüdőben és komoly megbetegedésekhez vezethet. A légkörbe jutva nemcsak a saját magunk és családunk, hanem az egész lakókörnyezetünket veszélyeztetjük, sőt még a kazánt, kályhát, kandallót és a kéményt is tönkretesszük vele” – érvelt Mukics Dániel amellett, hogy miért használjunk kizárólag kezeletlen papírt és fát a fűtéshez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Ha valaki csak két hétig szeméttel fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben ezalatt az idő alatt mintha fél évig fával fűtött volna. A kémény belső falán felgyülemlő vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és előbb utóbb meg fog gyulladni, ami lakástűzhöz vezethet. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Vácott jobb az országos átlaghoz képest a helyzet. De így is csak 2020-ban 31 lakástűz és két kéménytűz volt a városban.

„Ha azt tapasztaljuk, hogy a szomszéd kéményéből sűrű, fekete füst áramlik és érezni lehet, hogy hulladékkal fűt, első lépésként érdemes személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, bejelentést lehet tenni az önkormányzatnál, vagy az illetékes kormányhivatal járási hivatalában, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A lakossági hulladékégetés ügyében a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala az eljáró hatóság Vácon és környékén, így a bejelentést is nekik kell megtenni. A bejelentőnek a személyét az eljáró hatóság minden esetben zártan kezeli. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments