Új szakmai ajánlást közöltek a harmadik oltásra vonatkozóan

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók. A védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb ajánlásából.

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltó orvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs, a protokoll szerint a második és a harmadik oltás csak abban az esetben lehet meggondolandó, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

„A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges” – hangsúlyozták a közleményben.

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna-vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki. (Forrás: Index) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments