Új szakrendelő: nagyon várja mindenki, de idén szinte biztosan nem készül el

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében a kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyújt a váci Jávorszky Ödön Kórháznak – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője még 2018-ban Vácon, a kórház egy dolgozói értekezletén. Aztán múlt év végén már arról lehetett olvasni, hogy az idei évre erre szánt összeget átcsoportosította a kormány.

De térjünk vissza a bejelentésre, amelyet még 2018 januárjában tett az államtitkár: „A kórház összdolgozói értekezletén Rétvári Bence elmondta, hogy még a múlt év (2017) végén döntött a kormány a 150 ezer embert ellátó kórház több mint ötmilliárd forintos fejlesztési támogatásáról, amelyből új járóbeteg-ellátó épülettömb jön létre és korszerűsítik a már meglévő épületeket. A támogatás lehetőséget ad új laboratóriumi, diagnosztikai eszközök vásárlására, orvosi és informatikai berendezések beszerzésére is.

Az államtitkár hozzátette, hogy a beruházások elsődleges célja a járóbeteg-ellátás fejlesztése; a betegek száma a váci vonzáskörzetben megközelíti az évi 500 ezret. Rétvári Bence beszélt arról is, hogy a kórházban nem ez az első fejlesztés az elmúlt időszakban, hiszen mintegy 4,5 évvel ezelőtt már megvalósult egy csaknem 2 milliárd forintos beruházás. Hangsúlyozta, hogy a most odaítélt összeg a legnagyobb az Egészséges Budapest Program második ütemében, vagyis kiemelt támogatást jelent” – írtuk akkor.

Itt hangzott el az is, szintén Rétvári Bence szájából, hogy nem ez az egyedüli támogatás, amelyet Vác és környezete kapott, hiszen például 3 milliárd forintból megújul a város belső része és a múzeumi negyed is 1 milliárdos támogatásban részesült. Ezt a pénzt azóta sem kapta meg a város. Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem, eddig azt a választ kapta a váci városvezetés, hogy át kell dolgoznia a terveket. Úgy tudjuk, ez már régen megtörtént, egyeztetve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

De térjünk vissza a kórházhoz! 2019 év végén szintén a kórházban jelentette be Rétvári Bence, hogy az EBP keretében 200 millió forintos fejlesztési forráshoz jutott a váci Jávorszky Ödön Kórház. Ebből 139 924 780 forintot orvosi műszerellátottság javítására, 60 075 220 forintot informatikai fejlesztésre fordíthatott az intézmény.

„Továbbá, új járóbeteg épület tervezésére (épület, illetve a meglévő épületek hőszigetelése, árnyékolása, légtechnikai rendszerek cseréje, átfogó fűtéskorszerűsítés, stb.) 399 millió Ft támogatást kapott az intézmény. Az építészeti tervezésre szóló nyílt uniós közbeszerzési eljárást az ÁEEK lefolytatta, a kiírás sikeresen lezárult.

Az EBP keretében 2026-ig valósul meg az új járóbeteg szakrendelő tömb építése, laboratóriumi és képalkotó diagnosztika fejlesztéssel, orvostechnikai eszközpark modernizálásával, informatikai berendezések beszerzésével. Az erre biztosított forrás az 1970/2017. (XII.19.) Kormány határozat értelmében: 5 659 558 579 forint.

A járóbeteg ellátás fejlesztése, az új szakrendelő építését, a régi épület bontását, a kertészeti munkákat, a belső utak kiépítését, a fotovoltaikus rendszer kialakítását, és a közműépítést foglalja magába, az ellátáshoz szükséges, korszerű eszközök beszerzésével együtt” – írtuk még akkor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Térjünk vissza a jelenbe! Újra átütemezték a váci kórház fejlesztését, valamint a rendelőintézet kialakítását – szólt a hír tavaly év végén. A kormány karácsony előtt elfogadott megszorító csomagja miatt várhatóan idén se fognak megindulni a már lassan 5 éve húzódó munkálatok. Karácsony előtt ugyanis bejelentette a kormány, hogy a 775 milliárdos megtakarításcsomag miatt az EBP szinte teljes idei keretét törölték.

Bár a váci testület ellenzéki képviselői többször is arra hivatkoztak, hogy a városvezetés miatt csúszik a projekt. Mint kiderült, az önkormányzat megkötötte a szükséges tervezői szerződést, sürgette a dokumentáció elkészültét, valamint megfogalmazta javaslatait. Ezen felvetések közé tartozott például, hogy a tervezett nővérszálló kerüljön jobb körülmények közé, a mentőbejáró fedett legyen, a gépjárműves kiszállási lehetőség pár méterre legyen az épülettől, míg a buszforduló ne kerüljön távolabb a főbejárattól. Majd a váci településrendezési terv elfogadása után még tavaly májusban az állami főépítészhez került az anyag.

A decemberi bejelentést követően Matkovich Ilona polgármester levélben külön tájékoztatást is kért Rétvári Bencétől, aki amellett, hogy a térségünk országgyűlési képviselője, az ügyben illetékes minisztérium államtitkára is.

„Úgy tűnik idén sem kezdődik el a váci rendelőintézet építése. A tervek az önkormányzat javaslataival kiegészülve, teljes egészében rég elkészültek, azonban a kormány döntése alapján erre az évre szinte teljesen lenullázták az Egészséges Budapest Programot” – fogalmazott a városvezető egy Facebook bejegyzésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Természetesen megkerestük Rétvári Bencét is, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy lehet-e tudni, hogy mikorra várható a beruházás megvalósítása?

„A váci kórház az Egészséges Budapest Program keretein belül 600 millió forint értékben kapott új orvosi berendezéseket, melyből például az intenzív osztály teljes felszerelését meg tudták újítani. További 200 millió forint értékben informatikai fejlesztés is történt. A járóbeteg rendelő tervezése folyamatosan haladt, az építészek és az önkormányzat egyeztetései jelentős időt vettek igénybe. A fejlesztés halad tovább, minden jelenleg szükséges feladat fedezete rendelkezésre áll” – írta válaszában a miniszterhelyettes.

Emellett pedig figyelmükbe ajánlotta Kásler Miklós miniszter január 18-i nyilatkozatát: „Továbbra is folytatódik a kormány Egészséges Budapest Programja. A kormány változatlanul elkötelezett a hazai egészségügyi ellátórendszer megújítása és az intézmények fejlesztése iránt. Az utóbbi időszakban megjelent sajtóhírekkel ellentétben a kormány Egészséges Budapest Programja nem állt le, nem szűnik meg!”

Rétvári Bence ugyanakkor azt nem cáfolta, hogy a váci szakrendelő 5 éve megígért fejlesztésének kivitelezése ebben az évben sem kezdődik meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments