Utcafórumot tartottak Gödön a védőfásításról

Utcafórumot szervezett a védőfásításról Balogh Csaba, Göd polgármestere. Az eseménynek külön jelentőséget adott, hogy a Magyar Közlönyben most megjelent rendelet szerint a különleges övezethez újabb, az M2-es túloldalán lévő területeket csatoltak, kb. 1.6 hektárnyit – írja a godihirnok.hu.

A fásításnak a városban három fő oka van. A hangszigetelés, a Samsung-gyár zajainak csökkentése, az ökológiai egyensúly helyreállítása, és van egy esztétikai szempont is, mivel a jó helyre telepített fák eltakarnák a gyár és a felépülő trafó egy részét. A zajvédő hatás sajnos biztos, hogy nem elegendő, így a megoldás zajvédő falak építése lehetne, amiről a főépítésszel kell még egyeztetni. A fórumon különböző ötletek merültek fel. Köztük volt különböző építmények, például egy sportcsarnok építése is, de sokan voltak, akik inkább csak fásítást szeretnének. Az ökológiai egyensúly megbontása, az új építmények, utak nagyon megzavarták a vadállomány természetes közlekedését, ami az állatokra, de az autóval közlekedőkre is veszélyes és ezt a problémát is meg kell oldani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Szent Korona országa – Ősbemutató augusztus 20-án, Dunakeszin, a Katonadombon

A téma sokakat érint, így közel ötvenen jöttek el a beszélgetésre. A pandémia még külön nehezíti az amúgy is bonyolult helyzetet, mivel a gyár a kormány döntése értelmében „különleges gazdasági övezet” (KGÖ), s emiatt például a város sok befolyó adótól esik el és a terület hasznosításába is nagyon korlátozott a beleszólási joga, ezekről a területekről ugyanis a megye dönt. A helyzetet az is nehezíti, hogy a fásításra kiszemelt területek egy része a megyéhez tartozik, egy része a városhoz és sok a magántulajdon is.

A mostani programban Pest megye a Nemeskéri út vonalán a temetőtől a körforgalomig szeretne telepíteni fákat – ehhez a kisajátításokat el is kezdték. Az ezen túl eső rész már nem a KGÖ része, így itt a városnak kell fásítani. A lakosság nagyon támogató volt a fórumon. Az is elhangzott, hogy amennyiben szükség van rá, anyagilag vagy munkával sokan szívesen segítenék a védőfasor kialakítását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Szent Korona országa – Ősbemutató augusztus 20-án, Dunakeszin, a Katonadombon

Balogh Csaba a beszélgetés során többször is említette, hogyha a Samsungot „rá lehetne venni”, hogy minden szabályt szigorúan betartson vagy ezt törvényi erővel el lehetne érni, akkor a problémák jelentős része megoldódna. A tapasztalat sajnos mást mutat: bár róttak ki rájuk bírságot, a másfél millió forint nem egy jelentős tétel a vállalatnál és ennél szigorúbb, akár napi bírságolást elvárni naivság.

A legközelebbi – januári – testületi ülésen születhet előreláthatóan döntés. A következő lépés ennek előkészítése, egyeztetés a lakókkal, civil szervezetekkel és a főépítésszel. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments