Vácon találkoztak az egyházmegyei családpasztorációs munkatársak

Marton Zsolt váci püspök, az MKPK Családügyi Bizottságának elnöke meghívására január 14-15-én Vácon találkoztak az egyházmegyék családpasztorációs munkatársai – papok és házaspár segítőik –, hogy tapasztalatot cseréljenek egymással az elmúlt évben megvalósult programokról és segíteni tudják egymást evangelizációs céljaik megvalósításában – írja a vaciegyhazmegye.hu.

Péntek esti köszöntőjében Marton Zsolt püspök Vízkereszt olvasmányát idézte fel a jelenlévő atyáknak és házaspároknak és arra hívta őket, engedjék, hogy munkájukban őket is a Csillag vezesse. „Korunk változásai miatt biztosan új utakat kell keresni a családpasztorációban is, ezeket akkor fogjuk megtalálni, ha a Fény, a betlehemi csillag vezet bennünket és ha kincseinket, képességeinket merjük közösbe tenni.” – mondta. Ezt követően röviden összegezte az elmúlt évet, amely a járvány ellenére is gazdag volt. A Családügyi Bizottság 2022. évre tervezett programjai közül kiemelte a Katolikus Családszervezetek Európai Föderációjának Vácon megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáját és a tavaly kényszerűen elhalasztott 27.  Családkongresszust. A tervek szerint mindkét program májusban valósul meg. Marton Zsolt, mint az év kiemelkedő eseményére tekint a Családok X. Világtalálkozójára, amelyet Rómában lesz 2022. június 22-26. között. Ezzel párhuzamosan minden országnak és egyházmegyének felkínálják a lehetőséget helyi családtalálkozók szervezésére, amelyeken keresztül a római központi rendezvény üzenete többekhez elérhet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Első nap este a Váci Egyházmegye MotiVÁCió Képzési Központját Jakobszen-Tátrai Zsófia és Tóth András atya mutatták be. A Központ kínálata tavaly bővült ki mentálhigiénés képzésekkel. Ezek a programok, különösen a pároknak, házaspároknak kínált kapcsolatmegerősítő tréningek, kiegészíthetik és támogathatják a családpasztorációs munkát. A lelki egészség mindenki számára fontos, ehhez önismereti, önsegítő vagy éppen határhelyezeteket feldolgozó – mint pl. gyász – tanácsadási vagy képzési programok nyújtanak segítséget a jelentkezőknek.

Házigazdaként mutatkozott be Rolik Róbert atya egyházmegyei családpasztorációs referens, aki viszonylag új ebben a szolgálatban. Ismerkedését az egyházmegye családközösségeivel az elmúlt egy évben jelentősen nehezítette a járvány, de saját településének, Veresegyháznak nagy hagyományú családközösségei szívesen segítik munkáját. A fővárosi agglomerációban található Veresegyház sok kisgyermekes vagy még családalapítás előtt álló házaspárt vonzott, akik lelkes és elkötelezett tagjai a helyi egyházközségnek. A veresi 20 éve létező, jelenleg 63 házaspárt számontartó családközösségről Kákonyi Henrik és Szilvia beszélt a jelenlévőknek. Ez a közösség biztos közeget és hátteret jelent a különböző életkorú házaspároknak és gyermekeiknek. Kiscsoportjaik a járvány előtt havonta találkoztak, ezen kívül közös havi tematikus program és szentmise is volt. A kiköltözés miatt természetes családjaiktól elszakadtak, ezért helyben mindennél jobban felértékelődtek a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségei, legyen szó gyerekvigyázásról vagy egyéb élethelyzetekről. Az öt évvel ezelőtt felépült új Szentlélek-templom az egyik legkézzelfoghatóbb gyümölcse a helyi összefogásnak, amelyben a családok is komoly szerepet vállaltak. A jegyesoktatáson, gyerekmiséken, férfi imaközösségen, sport és kulturális programokon túl most formálódik – a közösség története miatt egyre inkább előtérbe kerülő – Senior csapat, valamint külön kincsként tekintenek a „Szivárványcsoportra”, amely elvált vagy elhagyott házastársakat fog össze önsegítő céllal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A kétnapos munkatalálkozó egyik legnagyobb öröme mindenki számára az volt, hogy másfél év online kapcsolattartás után most újra személyesen ülhettek le beszélgetni. Az este során az elmúlt év tapasztalatait, valamint néhány a pandémia ellenére vagy éppen amiatt kialakult jó gyakorlatot osztottak meg a résztvevők.

A szombati napnak Bíró Püspök atya, korábbi családreferens püspök telefonos bejelentkezése adta meg az alaphangot, aki felidézte Ferenc pápának a legutóbbi Szent Család vasárnapjára írt levelét. Ebben a Szentatya felhívta a házaspárok figyelmét arra, hogy ne hagyják el a hitvestársi szeretet ápolását. Gyermekeik számára is ezzel tudják a legjobb mintát adni nemcsak általában a szeretet fontosságáról és annak kifejezési módjáról, hanem a családi élethez is kedvet csinálhatnak nekik egymással – számol be az eseményről az egyházmegye honlapja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments