Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Közleményben reagált Vác Város Önkormányzata az őt ért zsidóellenes vádakra. A város honlapján megjelent írásban leszögezik, hogy semmivel nem igazolható az az állítás, miszerint náci vagy antiszemita nézeteket valló képviselők találhatóak a városvezetés soraiban. Az alábbiakban ez a szöveg olvasható.

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Váci Zsidó Hitközség elnökét eszközként kívánja használni a Fidesz-KDNP egy aljas antiszemita politikai kampányban. Kezdeményeztük az elnöknél, hogy megismerje a tényeket – választ ez idáig nem kaptunk.

A váci Fideszhez és Rétvári Bencéhez több szálon kapcsolódó, lényegében kampánykiadvány Vác Online, majd a Fideszhez közeli médiumok előszedték két képviselő, csaknem egy évtizeddel ezelőtti facebook posztjait. Azok jelentős részét félremagyarázva azt állítják, hogy náci képviselők vannak az önkormányzati testületben.

A karaktergyilkossági kísérlethez illusztrációként használják azt a képet, amely Fehér Zsoltot egy rohamsisakban mutatja, azt sugallva ezzel, hogy ő náci süvegben fényképezkedett. A képviselő a valóságban a Magyar Honvédség 1970-ben rendszeresített acélsisakjában mutatkozik, amelynek így semmi köze nem lehet a náci időkhöz. Mint ahogy a propagandájukban felhasznált turulmadaras trikós képnek sincs köze a náci birodalomhoz. Ezeket a hamisan beállított jelképeket mossák össze a Fideszhez közeli médiumok Tótváradi-Nagy Bence, vélhetően tíz évvel ezelőtti posztjával, amelyért azóta nyilvánosan bocsánatot kért.

A Váci Zsidó Hitközség elnöke semmilyen olyan nyilatkozatról, cselekedetről, rendezvényről nem tudhat, amely bármilyen módon kapcsolatba hozható lenne a váci önkormányzattal és az antiszemitizmussal. Az a vád, hogy nácik vannak a testületben semmivel nem igazolható. Ezzel szemben a váci önkormányzat többször egyértelművé tette: zéró toleranciát képvisel az antiszemitizmus és a holokauszttagadás bármely formája kapcsán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments