A Samsung terjeszkedése ellen szólaltak fel a térség ellenzéki képviselőjelöltjei

„A Samsung gödi gyára jól példázza, hogy a kormány mit gondol az önkormányzatiságról, a környezetvédelemről és egész Pest megyéről” – mondta Dorosz Dávid azon a sajtótájékoztatón, amit Inotay Gergellyel közösen tartottak a gyár bejárata előtt csütörtökön. A két ellenzéki képviselőjelölt szerint a gigaberuházás nemcsak a helyi közösségeket szolgáltatja ki a világ egyik legnagyobb elektronikai hulladékgyártó multicégének, hanem a különböző környezeti hatástanulmányok mellőzésével közvetlenül is fenyegetheti a térségben élők egészségét – írja az estv.hu.

Korábban aláírásgyűjtést is indítottak az érintett települések annak érdekében, hogy kiderüljön, a kormány által különleges gazdasági övezetté nyilvánított ipartelepen milyen bővítéseket tervez a koreai érdekeltségű Samsung és milyen további környezeti terheléssel kell számolniuk a térségben élőknek. A gyár bővítése azóta is folyamatban van, a gödiek zajra és levegőszennyezésre panaszkodnak, míg Vácon a közeljövőben új szennyvíztisztító épül, ami a Samsung ipari szennyvizét hivatott kezelni. Inotay ezzel kapcsolatban azt kifogásolja, hogy a beruházást végző Mészáros Lőrinc cégét nem kötelezték környezeti hatástanulmány készítésére, miközben a kivitelezéssel kapcsolatban olyan kutakat is megnyitnak, amelyeket korábban pont a nagyfokú szennyezettség miatt kellett bezárni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A gödi helyszínre érkező televíziós stábokat a cég magyarul nem tudó biztonsági emberei elküldték a Samsung főbejárata közeléből, így a sajtótájékoztatót a gyár melletti út túloldalán tartotta meg Dorosz Dávid és Inotay Gergely. Pest megye 5-ös választókerületének ellenzéki jelöltje azt fejtegette, hogy a Samsung gyárral kapcsolatos problémák nem korlátozódnak Gödre, hanem közvetlenül érintett bennük többek között Dunakeszi, Fót, Vác és Veresegyház is.

„Ez bőven nem csak Gödről szól. Ez arról szól, hogy multinacionális cégeknek kiszolgáltatjuk a helyi közösségeket, a helyi közösségek nyugalmát, egészségét, biztonságát és sajnos a helyi önkormányzatok lehetőségeit is, hiszen lényegében Gödön egy kis Trianon történt – ecsetelte Dorosz Dávid. – Elcsatolták a várostól a különleges gazdasági övezet intézményével a területének jó részét és elvették a bevételeket. Mindezt pedig Orbán Viktor parancsára, a körzet egyéni országgyűlési képviselője pedig, Tuzson Bence némán tűrte.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Inotay Gergely a Samsung beruházással kapcsolatban kifejtette: elfogadhatatlan, hogy egy távol-keleti multi cég gazdasági érdekei felülírják a helyi társadalom egészségét és gazdasági érdekeit. Az Egységben Magyarországért jelöltje rámutatott: a gyár szennyvizének kezeléséről, ami Vácon fog megtörténni, nem kérték ki a helyiek véleményét, a Mészáros Lőrinc cégével kiviteleztetett beruházásról pedig még környezeti hatástanulmány sem készül.

„Felháborító, hogy napi mintegy 10 ezer köbméter kétes összetételű szennyvíz fog Vácra érkezni úgy, hogy a mi térségünk parlamenti képviselője is mélyen hallgat. Helyette rétest oszt, rétest süt, de ebben a kérdésben érdemi válaszokat, terveket, a jövőre nézve nem kaptunk sem tőle, sem mástól” – fogalmazott a helyi politikus. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments