Az elmúlt hetekben felkapott, EMMI-vel kapcsolatos hírekről kérdezték Rétvári Bencét Vácdukán

Immáron hetedik alkalommal rendezték meg Vácdukán a fánksütő- és forraltbor-főző versenyt, aminek 2018 óta Rétvári Bence a fővédnöke. A térség országgyűlési képviselője így természetesen tiszteletét is tette az eseményen, ahol bár nem vett részt egyik versenyben sem, bőven kínált rétest és teát a település lakóinak.

Mint bizonyára sokak számára ismeretes, Rétvári Bence az utóbbi időszakban rétest sütve kampányol szerte a régióban, maga mellé nemegy hírességet, vagy helyi politikust meginvitálva. A képviselő így egy sütemény elfogyasztása közben találkozik szavazóival és vitatja meg velük az aktuális közéleti kérdéseket. Ez alkalommal Vácdukára látogatott el ilyen módon, ahol egy már hagyományosnak tekinthető gasztronómiai verseny mellett osztotta a maga édességét.

De az eseményre a Telex újságírója is ellátogatott. Tette mindezt azzal a céllal, hogy Rétvári Bence megtartott sajtótájékoztatója során országos ügyeket érintő kérdéseket is feltehessen. A politikus ugyan készségesen válaszolt, azonban – ahogy a hírportál fogalmazott – érdemlegeset nem mondott sem a Völner-ügy minisztériumi vonatkozásáról, sem a keddi tanársztrájk esetleges következményeiről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

December óta folyamatosan jelennek meg a cikkek az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botrányáról, a Völner-Schadl-ügyről, ami miatt a Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én házkutatást is tartott többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), ahol Rétvári Bence parlamenti államtitkáraként működik. Így vélhetően kellemetlenül érintette őt az, hogy nyomozati iratok tanúsága szerint Völner Pál még Varga Judit helyetteseként úgy beszélt az Emmiről, hogy az „egy trágyadomb, ahova már csak olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol sem kellenek”. Erről kérdezték a véleményét.

„Nyomozati iratokról beszélünk, majd nyilván a nyomozás során kiderül, mi a valós, mi a nem valós, utána lehet erről ítéletet mondani – válaszolt a politikus, jelezve, hogy nem kommentálná a volt államtitkár minősítését. Majd arra a kérdésre, hogy miért dobta vissza Kövér László házelnökként az ugyanerre a témára vonatkozó kérdést a Parlamentben azt válaszolta: ez teljesen szokványos, minden héten sok ilyen írásbeli kérdés érkezik, és vannak kérdések, amelyekre válaszolnunk, és vannak, amelyek a házszabály szerint nem tartoznak a minisztérium kompetenciájába. Nyilván ami a mi működésünkkel kapcsolatos felvilágosítás, kérdés, tény, információ, bármi hasonló, azt meg szoktuk hagyni – ami ezen kívül van, tehát nem a tényleges minisztériumi működéssel kapcsolatos, azokat pedig rendszerint a házelnök visszautasítja. Ez így zajlik, mióta a házszabály házszabály, ebben az esetben is az történt, amit máskor is történik.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Ami viszont érdekesebb: A Telex rákérdezett arra is, hogy az államtitkár által képviselt minisztérium miért ítélte törvényellenesnek a január 31-i tanársztrájkot.

„Azt mondtuk, hogy nem volt bírósági ítélet a még elégséges szolgáltatásról, akkor lehet a törvények szerint sztrájkot tartani, amikor az ítélet megszületik – Majd arra, hogy milyen szankciókat terveznek bevetni a sztrájkban résztvevő több mint 20 ezer pedagógus ellen azt felelte: mi tárgyalásokat tervezünk és béremelést: az idei évben 10 százalékkal emeljük a pedagógusok bérét, és a jövő évben – hogyha mi kapjuk meg a bizalmat a választóktól – újra egy nagyléptékű, a 2013-ashoz hasonló pedagógusbér-emelésre készülünk.”

A fánksütő verseny során egyébként az Év fánkja díjat a Gombos család nyerte el. Olyan zsűritagok bírálták a résztvevőket, mint Floch Julianna, a váci Floch cukrászat ügyvezető igazgatója vagy Fónagy István, a Vendégvárok Váci Egyesülete vezetője. A fánksütő és forraltbor-főző versenyt jótékonysági célból rendezte meg az önkormányzat, melynek bevételét idén a település iskolájának adják. (Forrás: telex.hu, dunakanyarregio.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments