Dohányzási korlátozásokat vezettek be a város közterületein

Fontos döntés született a közösségi együttélés váci szabályozásának változásairól. Eszerint a törvényi korlátozások mellett meghatározták azokat a helyi közterületeket, ahol tilos lesz a dohányzás.

Amikor a dohányzás ártalmas hatásairól beszélünk általában magukra a dohányterméket fogyasztó emberekre gondolunk, akik a saját egészségüket veszélyeztetik káros szokásukkal. Azonban kevesebb szó esik az úgynevezett passzív dohányzókról, azaz azokról, akik mások dohányfüstjét lélegzik be, úgy, hogy ők maguk sok esetben nem is tartoznak a dohányzók körébe. A legtöbben talán nem is tudják, hogy egy cigaretta füstjének a háromnegyede nem magát a dohányzót, hanem a környezetét mérgezi. Ráadásul ez a füst a parázsból származik, így szűretlen és sokkal mérgezőbb, mint a beszívott adag. Így az utcán sétálva a pöfékelő emberek akaratuk ellenére is árthatnak azon embertársaiknak, akik egyébként nem élnek ezzel az egészségkárosító szenvedéllyel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Ezt a veszélyt ismerte fel és dolgozott ki egy megoldási javaslatot Matkovich Ilona és a tárgyalt rendeletet előkészítő társai. A polgármester a múltheti testületi ülésen terjesztette elő azon javaslatát, melyben a város közterületein történő dohányzást szabályozná. A grémium által elfogadott tiltás értelmében pedig innentől nem lehet rágyújtani:

  • A Március 15. téren
  • Az Eszterházy utcában
  • A Széchenyi utca Március 15. tértől a Csányi László körútig terjedő szakaszon
  • A Görgey utca Széchenyi utca és Posta közötti szakaszon
  • A Köztársaság út 24-34. és a 19-29. házszám közötti ingatlanok által határolt területen

Mint ahogy a város honlapjára feltöltött dokumentumból is kiderül, a jogbiztonság és a későbbi ellenőrizhetőség érdekében a nemdohányzó közterületté nyilvánított terület határait úgy kell meghatározni, hogy egy későbbi intézkedés során egyértelműen eldönthető legyen a szabályszegés ténye. Gondoskodni kell arról, hogy a táblák jól láthatóak legyenek, a felirat vagy más egyértelmű jelzés mindenki számára pontosan jelölje ki a terület határait. De egy korábbi törvényi szabályozás azt is kimondja, hogy amennyiben a képviselő-testület a város területén a szélesebb körű szabályozással újabb ilyen területeket jelöl ki, úgy azokkal egyidejűleg a dohányzóhelyek központi jogszabályoknak megfelelő kijelöléséről is gondoskodnia kell.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Mindezek következtében a dohányosoknak érdemes tudni, hogy szabálysértés esetén különböző bírságokat is kiszabhatnak rájuk. Az elfogadott rendelet kimondja, az új intézkedések betartatását az egészségügyi államigazgatási szerv és a közterület-felügyelet is ellenőrizheti. Az előbbi egy legalább 20 000, legfeljebb 50 000 forintos egészségügyi, míg az utóbbi 30 000 forintig terjedő helyszínen kiszabott bírsággal sújthatja a dohányzási korlátozás tetten ért megszegőjét. De ugyanazon személyre a kétféle bírság együttesen nem szabható ki. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments